68% от работодателите не одобряват антикризисните мерки на правителството за подпомагане на бизнеса за преодоляване на последствията от COVID-19. 50% от тях не са се възползвали от нито една от тези мерки. 29% са се възползвали от мярката „60/40“. 78% от бизнеса не се е възползвал от мораториума върху плащанията по кредитите. 90% не са се възползвали от оборотните кредити за малки и средни предприятия от ББР.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев, че се намираме на ръба на тежка икономическа катастрофа.

„Мисля, че това са много силни думи от страна на Радосвет Радев. Той непрекъснато участва в изработването на мерките. Част от мерките все още не се познават достатъчно добре от работодателите“, заяви социалният министър Деница Сачева в „Тази събота“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Можем непрекъснато да се замерваме с числа. Мерките не са универсални, но са адекватни на ситуацията и на ресурсите, с които разполагаме. Трябва да има симетрия между цели и ресурси. Не можем да си поставяме цели, за които нямаме ресурси, с които да ги обезпечим. Част от мерките като че ли все още не се познават достатъчно добре от работодателите. Има по-скоро недоверие, че няма да се получат средства, отколкото дълбоко познание на това какво реално се предлага. Комбинацията от различни мерки, които работодател може да използва, да кажем "80/20", "80/0", каквато е последната мярка за 24 лв., заедно с кредити, заедно с грантове, които се дават по линия на Министерство на икономиката, биха могли да дадат възможност на един работодател да премине през кризата. Според мен значителна част от мерките не се познават. За мярката "60/40" още хората не знаят, че много отдавна е променена и не е тази, която действаше от март до май месец“, каза социалният министър.

В момента на сегашния локдаун 356 000 са осигурените лица, които остават без работа. Има и много родители, обаче които не работят, тъй като са затворени детските градини.

„10 700 родители са кандидатствали по мярката, която им е в помощ. От понеделник до сега за мярката от 24 лв. на ден са подали документи 1400 работодатели за около 6000 души“, съобщи Сачева.

Социалният министър коментира и случая със служителка в ресторант, която ще получи само 12 лева по новата мярка, за който bTV разказа.

Тези хора получават по 12 лева на ден, защото са били осигурявани на 4-часов работен ден. Хората трябва да познават своите осигурителни права и да ги отстояват, заяви Сачева. 

Помощта, която е за декември, ще бъда изплатена след като изтече месеца - през януари догодина, точно както получаваме заплати. Сега тази служителка трябва да е получила заплатата си за ноември от работодателя си, каза социалният министър и отбеляза, че се правят авансови плащания на помощта, за да може хората да посрещнат празниците.

„Успяхме да запазим 250 000 работни места. Заедно с работните места, успяхме да запазим и доходите. Бяхме упреквани за това, че търсим самоучастие от страна на работодателите, но виждате, че в период на криза е важно не просто да запазиш работата си, но да можеш да запазиш и доходите си. Едва сега в мярката за затворени бизнеси не искаме самоучастие от страна на работодателите и даваме 80 % от минималната работна заплата, но във всички мерки досега се стремим да запазим и доходите“, каза социалният министър.

Сачева съобщи, че държавата прави всичко възможно, за да осигури прехраната на социално слабите, засегнати от кризата. 470 000 пакета храна ще бъдат раздадени по програмата "Топъл обяд", която обхваща 40 000 души и ще бъде удължена и през следващата година.

Ще се удължи и мярката за безлихвените кредити за физически лица, за които гарант ще е Българската банка за развитие, съобщи социалният министър.

Снимка: btvnovinite.bg

Сачева коментира и разкритията на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа за мъчения в домове за психично болни в България.

„Още през лятото предприехме действия. Подадохме сигнали до прокуратурата и извършихме още проверки“, каза социалният министър, която е категорична, че замесените в случая ще бъдат наказани.

Всички 28 домове за психичноболни ще бъдат закрити. До 2035 г да няма да има домове. През последните години деинституционализиране на децата в домовете, каза Сачева и отбеляза, че в миналото тези институции нарочно са строени в отдалечени места, за да бъдат държани техните обитатели далеч от обществото, а там няма адекватен персонал, който да се грижи за пациентите.

Около 2300 служители в Бюрата по труда, които в момента са свръх натоварени. Освен регистрацията на безработни, те обработват и документи за кандидатстване по различните мерки, което прави по 10 000 досиета на ден, докато преди за сравнение са били 2 000, каза Сачева и помоли хората да бъдат търпеливи.

Вижте целият разговор във видеото.

  • 472 са новите случаи на коронавирус
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 532, двама са починали
  • Продължава да се повишава броят на заболелите от COVID-19 у нас
  • 549 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 123 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 12% положителни проби за коронавирус у нас
  • Ще се превърне ли COVID-19 в лек респираторен вирус?
  • МЗ препоръчва втори бустер от ваксините срещу COVID-19
  • 320 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас за 310

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!