Реакцията на бизнеса относно новите, по-строги мерки не закъсня. Работодателите са скептични към предлаганите мерки и имат конкретни предложения към властите. 

Работодателите предлагат на правителството две конкретни неща в помощ на фирмите.

Едното предложение е държавна помощ за непокритите разходи, направени по време на пандемията. Става въпрос за фирми, които имат с поне 30% спад в оборота и да не надвишава 3 млн. евро на предприятие.

Другата идея е отсрочване на данъци и осигуровки. 

Хотелиерите и ресторантьорите предупредиха, че вече са на колене, а всяко 4-то работно място в е застрашено.

Как ще бъде ударен бизнесът от предстоящия локдаун?

Ресторантьори и хотелиери предупреждават, че ново затваряне ще доведе до масови фалити.

„Получаваме нов удар. Зимният сезон ще бъде катастрофа“, заяви Емил Коларов –председател на Сдружението на заведенията в България.

Затова настояват държавата да поеме 80% от заплатите на работниците, мярката 60:40 да остане в сила поне до юни догодина, както и да се разсрочат задълженията на бизнеса.

„Искаме да се разсрочат всички кредити и на физическите, и на юридическите лица в браншовете, които ще са затворени, защото, когато не работиш, няма как да обслужваш тези кредити“, допълни Емил Коларов.

Месец преди Коледа един от магазините за детски играчки ще затвори.

„При тоталното затваряне ще бъдем на половина от оборота, а при частично с 25% надолу. Аз няма да освободя нито един човек, независимо дали 1-2-3 месеца ще бъде, но в търговията с бизнеса на дребно ще има масови съкращения“, заяви Мариян Колев, изпълнителен директор на верига магазини за детски играчки.

Хората на изкуството от танцовите школи, както и работещите в спортни и фитнес зали предупреждават, че са готови за нови протести.

„Няма как да издържим без работа. Много колеги вече взеха заеми, за да обслужват своите разходи и за да гледат своите семейства“, заяви Милена Налбантова от Съюза на организациите за любителско изкуство.

„Около 50 000 семейства ще останат пак на улицата и няма как да се преборят този път за насъщния си“, допълни Иван Янев.

Преди затваряне на икономиката, предприятията настояват да получат бързи компенсации от държавата.

„Трябва да се опитаме да обособим един фонд, чрез който парите да достигат максимално бързо до тези, които се нуждаят от тях. Ние сме наясно, че България не разполага с бюджета на Германия или богатите Северни държави“, коментира Мария Минчева, зам.-председател на БСК.

Работодателските организации предлагат тази помощ да стигне до фирмите, които имат спад в оборота си от не по-малко 30 на 100. Лансират се и още мерки - като отсрочване на данъци и на социалноосигурителни вноски до юни 2021.

Решението по конкретните икономически мерки ще бъде взето утре сектор по сектор.