Безпокойство и несигурност сред ресторантьорския и хотелиерския бизнес в страната след предложението на здравните власти за по-крути мерки срещу пандемията. Според бранша, повторно затваряне сега няма да реши проблемите на здравната система. Със сигурност обаче ще доведе до фалити.

Петър Стоянов има заведение в центъра на Казанлък. Казва, че ако има второ затваряне дори и за кратко, вероятно ще фалира: „В момента работим на санитарния минимум, работим само и единствено за текущи задължения - община, НАП, Ел, ВиК, осигуровки, ДДС“.

За Петър в момента работят осем души, които ще останат без работа.

Снимка: bTV

От средата на октомври с увеличаване на броя на заболелите, в посетен от нашия екип хотел оборотът намалява – първо наполовина, към днешна дата – със 70 процента. Ако локдаунът влезе в сила, ресторантът към хотела затваря. „А без да имаме ресторант, няма да дойдат. Защото никой не желае да яде в стаята си“, казва Биляна Цонева, която е взела обекта под наем.

Разхлабването на мерките преди празниците би довело отново до натиск върху здравната система, смята тя. А няма да има и особено значение: „Дори и да бъдем отворени на 20 декември, те вече ще са се отказали от всякакво ходене, ще бъдат демотивирани и, всъщност, Нова година няма да има“.

Снимка: bTV

Повече време за реакция, по-бързо стартиране на грантовете за подкрепа и избягване на противоречиви сигнали какви точно ще са мерките биха могли да помогнат на бизнеса да намали загубите, казват хората от бранша.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!