Безпокойство и несигурност сред ресторантьорския и хотелиерския бизнес в страната след предложението на здравните власти за по-крути мерки срещу пандемията. Според бранша, повторно затваряне сега няма да реши проблемите на здравната система. Със сигурност обаче ще доведе до фалити.

Петър Стоянов има заведение в центъра на Казанлък. Казва, че ако има второ затваряне дори и за кратко, вероятно ще фалира: „В момента работим на санитарния минимум, работим само и единствено за текущи задължения - община, НАП, Ел, ВиК, осигуровки, ДДС“.

За Петър в момента работят осем души, които ще останат без работа.

Снимка: bTV

От средата на октомври с увеличаване на броя на заболелите, в посетен от нашия екип хотел оборотът намалява – първо наполовина, към днешна дата – със 70 процента. Ако локдаунът влезе в сила, ресторантът към хотела затваря. „А без да имаме ресторант, няма да дойдат. Защото никой не желае да яде в стаята си“, казва Биляна Цонева, която е взела обекта под наем.

Разхлабването на мерките преди празниците би довело отново до натиск върху здравната система, смята тя. А няма да има и особено значение: „Дори и да бъдем отворени на 20 декември, те вече ще са се отказали от всякакво ходене, ще бъдат демотивирани и, всъщност, Нова година няма да има“.

Снимка: bTV

Повече време за реакция, по-бързо стартиране на грантовете за подкрепа и избягване на противоречиви сигнали какви точно ще са мерките биха могли да помогнат на бизнеса да намали загубите, казват хората от бранша.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement