Недоволство сред работещите в неплатен отпуск, които искат да се възползват от мярката „Запази ме“ – според нея наетите на 8-часов работен ден имат право на 24 лева компенсация за всеки ден в неплатен отпуск. Оказва се, че и подпомагането е обвързано с „дребен шрифт“ и неприятните изненади са твърде възможни.

Именно това преживява Мария Петрова – сервитьорка в един от затворените ресторанти в Поморие. Тя е без работа официално от понеделник, тъй като ресторантът затворил в петък. Поискала да се възползва от безвъзмездната помощ от 24 лева на ден.

„Реално обаче днес отивам при счетоводителката и се оказва, че за месец декември, след като бъдем одобрени като ресторант за тази помощ, ние ще получим единствено 12 лева, понеже сме на 4 часа заради COVID-19. Ще получим единствено 12 лева на ден, което реално е за 30-ти ноември - за месец ноември деня, в който не сме работили“, обяснява жената.

Снимка: bTV

Иначе казано, тя остава с 12 лв. до Коледа.

За месец декември парите ще може да получи през януари, когато се надява вече да се е върнала на работа и то ако фирмата бъде одобрена. „На нас тази помощ ни е нужна сега, когато сме без работа, без никакви доходи и няма как да си платим сметките. Обещават ни помощта, обещават ни всичко и накрая се оказва, че пак ние сме излъганите“, коментира Мария.

Тя не смее и да си помисли за празниците. „Имам дете, какъв подарък ще му поднеса тази година?“, пита през сълзи жената

Снимка: bTV

От Агенцията по заетостта заявиха за bTV, че се работи по това заявките на работодателите, чиито бизнеси са затворени след 27 ноември, да бъдат събирани и обработвани авансово. Компенсациите за техните служители най-вероятно щели да се изплащат след 20 декември.

„Няма опасност служителите, които са пуснати в неплатен отпуск през декември да останат без пари, тъй като практиката е работните заплати за ноември да бъдат изплащани в края на месеца или в началото на декември“, отбелязват още от агенцията.