„Ние още не сме в пика на коронавируса“, заяви вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев в студиото на „Тази неделя“. Според него тепърва ще нараства броят на заразените с COVID-19 в България, след което ще последва „стабилизиране и след това ограничение“ на разпространението, а самата епидемия ще отшуми.

Все още обаче има много неизвестни относно заразата, а проф. Златко Кълвачев признава, че лекарите се учат в движение какви са проявленията и особеностите на заболяването, като има различни хипотези.

Някои казват, че коронавирусът ще отмине, когато времето се затопли, но тогава защо има заболели в Африка, където е топло, пита вирусологът. Другата теза, че вирусът може да бъде преборен от студа се опровергава от факта, че има заболели в Норвегия.

Добрата новина е, че нямаме взрив на тежко протичащи случаи, смята проф. Кълвачев. Според него 80% от инфектираните ще го изкарат леко и ще придобият имунитет.

Вирусологът обаче отбелязва, че всичко е възможно и има информация за повторно заболели от коронавирус. Проф. Кълвачев е категоричен, че подкрепя по-строгите мерки, които предложи проф. Мутафчийски в събота вечерта. 

Трябва да се поучим от опита на Китай в борбата с коронавируса, заяви проф. Кълвачев.