Още два случая на коронавирус у нас. Единият е от Плевен, а другият – от София. Така общият брой на пациентите, регистрирани с COVID-19 в България, е 43. Двама души са починалите.

Това съобщи на редовния брифинг председателят на Националния оперативен щаб за борба с разпространението на COVID-19 ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Пациентите, които се лекуват болниците, са в стабилно състояние. Активно се проследява състоянието на настанения в "Пирогов" 80-годишен мъж с двустранна пневмония и прекаран инсулт. Все още няма нужда от интубация.

В Гърция заразените вече са 228 души. В Албания – 38, в Босна и Херцеговина – 21, в Румъния – 123. В Северна Македония са 19, в Сърбия – 46, в Хърватия – 39, в Турция – 6, в Словения – 181.

В Италия има 3597 нови случая. 21 157 души са обявени към тази сутрин за носители на коронавирус. Общият брой на починалите е 1400. Критичните случаи са 1500.

Засилва се контролът по нашата граница във връзка с многобройните ни сънародници, които работят в Испания и които се прибират. Разширява се броят на лицата, които подлежат на карантина и тя не е доброволна, а задължителна.

"Всички, завърнали се от Испания, задължително ще са под карантина. Най-вероятно днес ще се предприемат подобни мерки и за други държави", каза Мутафчийски.  

„Тази сутрин разговарях с шефа на „Гранична полиция“, който ме увери, че предприемат още по-ограничаващи мерки за всички пристигащи. Първите ни анализи показват, че нечетливите и изписани на ръка адреси силно затрудняват работата. Има изрична инструкция на граничните полицаи активно да съдействат за четливо и истинско изписване на всички данни, защото след това полицията и органите на РЗИ са силно затруднени в издирването на тези лица“, поясни Венцислав Мутафчийски.

"Отчитаме изключително сериозен недостиг на медицински лица в районните здравни инспекции. Затова и вече вървят идеи за мобилизирането на служители от регионалните здравноосигурителни каси, от Агенцията по контрол на храните и други лица“, каза още той.

„Подготовката в лечебните заведения върви на високо ниво. Кампанията за набиране на доброволци в Александровска болница дава един много окуражаващ резултат. 77 са доброволците до момента. Този процес върви и във ВМА от няколко дни, където също има доброволци – студенти, специализанти. Това показва, че медиците в България показват много високи морални качества“, обясни Венцислав Мутафчийски.

  • 1087 нови случая на COVID-19 у нас
  • 1189 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: 1350 са новите случаи
  • Общата заболеваемост за страната от COVID-19 спада
  • COVID у нас: Близо 1900 са новозаразените за последното денонощие
  • 355 нови случая на COVID-19 у нас
  • COVID у нас: 26% са положителните проби за последното денонощие 
  • 1024 нови случая на COVID-19 у нас
  • МЗ обсъжда съкращаване на COVID карантината в България
  • Заболеваемостта от COVID-19: Още две области се връщат в жълтата зона