Да се приложат възможно най-строгите мерки, не бива да се посяга върху това, без което не можем, заяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на извънреден брифинг в МС.

Ще предложа да останат да работят хранителните магазини, аптеките, бензиностанциите и банките, както и държавните институциите, добави той.

Страната ни е в извънредно положение заради коронавируса. У нас има 41 положителни проби за COVID-19. С 30% са се увеличили положителните проби за новия вирус само за един ден.

С цялата отговорност ще предложа на МС да приложи възможно най-крутите мерки. Не бива да се посяга на това, без което не можем – аптеките и магазините за хранителни стоки. Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да може здравната ни система да оцелее. Да не правим тежки избори кой ще оцелее и кой не, защото нямаме апарати“, подчерта проф. Мутафчийски. 

За последните часове бройката на заболелите с коронавирус се увеличи на 10 за деня, с 30% увеличихме броя на положителните проби за един ден, заяви председателят на Националния оперативен щаб.

Над 200 проби са изследвани за денонощие. 

Мерките не дават резултат, задава се епидемия с невиждана ярост в нашата реалност, каза още Мутафчийски.

„Наложените мерки, като че ли не дават резултат. Днес на централни места в София животът продължаваше без никакви смущения. Това е добре, че нацията ни има кураж, но не бива да бъдем лекомислени. Задава се една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Трябва да сме изключително отговори към нас, към нашите близки, колеги. Изпаднахме в дребнотемие след обявяването на мерките. Това показва, че не сме узрели и не знаем какво ни предстои“, заяви още той.

Той подчерта, че ни предстои времена на изпитание. „Не са само икономически, ще се загубят човешки животи на хора, които обичаме. Хората, които са ни отгледали и са треперили за нас. Ние не трябва да ги разочароваме в нашето безхаберие“, добави председателят на Националния оперативен щаб.

В Германия заболелите се увеличиха с 50% - огромен брой заболели. Цяла Европа налага строги мерки, въпреки ясното съзнание за ефекта от тези мерки. Въпросът е за физическото оцеляване на населението на Европа и света, обясни още Мутафчийски.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 920 143 79 822 400 126 3 388 223
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 920 143 79 822 400 126
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer