Проф. Иво Петров е един от водещите инвазивни хирурзи в света. Колегите му изчисляват, че спасява средно по 8 живота на ден.

Той е „Мъж на годината” за 2018 г. – номиниран е заради уникално спасяване на пациент с разкъсана аорта чрез безкръвна операция през бедрената става. Операцията влязла в журнала на Американското медицинско дружество по кардиология.

Снимка: btvnovinite.bg

Проф. Петров твърди, че влиза в операционната случайно, но завинаги. Лекарят на сърцата е дал своето на една жена, с която се запознава на катерушките пред блока. Днес имат две деца – дъщерята Глория е лекар в Австралия, а синът им е на 12 години.

Като малък топ Иво Петров мразил лекарите, защото често се разболявал.

Снимка: btvnovinite.bg

Решението да стане лекар той определя като философско – свързано е с увлечението му към източната философия и иглотерапията. Това го подтикнало да търси как да помага на хората, освен това се интересувал и от психоанализа и психиатрия.

Снимка: btvnovinite.bg

„Технологията в медицината вече е много важна, но екипът е още по-важен. Това, което колегите правят за пациентите, без техните усилия, нищо не би било възможно. Сътрудничеството и мултифункционалния подход допринасят за успеха на лечението”, обясни проф. Петров в предаването „Тази неделя”.