В Цалапица местните празнуват празника на бебека и виното. Фестивалът се организира за четвърта поредна година.

„Тайната на добрия бабек е, че трябва много да си го обичаш и да го правиш с желание. Рецептата си е от едно време от баби и дядовци. Любовта към бабека се засилва, защото няма масово производство“, обясни Биляна Дзикова, победил в конкурса за най-добър бабек. Тя предава занаята и на сина си.

Снимка: bTV

„Емоцията е голяма. Не сме очаквали да победим миналата година“, каза Ивелин Дзиков.

Атанас Байрев е победител от миналогодишния конкурс за най-добро цалапишко вино.

Снимка: bTV

„Това е сорт Совиньон блан, който е много труден като бяло вино за производство. То е по-приемливо от хората за пиене. По-леко е, но трудно се произвежда“, посочи Байрев.

 

 

„През 2021 година, когато стартирахме, имаше 5 сергии с бабек. В момента са 32. Говорим за голямо нарастване на желанието на хората и възраждане на традициите по произвеждане на бабек“, допълни кметът на Цалапица Ивайло Данаилов.