Имунизацията срещу коклюш на деца в квартал „Факултета“ става трудно, сигнализират жителите. Една от причината - там работи само един личен лекар в два дни от седмицата, а пациентите му са над 5000. Преди няколко дни от РЗИ са били в квартала и са изготвили график за ваксиниране.

Две от трите деца на Златка - на 7 и 3 години, са без никакви ваксини. Според майката - причината е че докторът все го няма. 

„Когато иска, идва на работа, когато ни е нужен за децата, него го няма. Съгласна съм, че е опасно да нямат ваксини децата, но просто личния лекар като го няма“, каза Златка Кирилова – майка на три деца.

Доктор Вълчев, който е единственият личен лекар там, работи в кабинета си два дни в седмицата, само преди обед. Казва, че при него са записани 1600 деца.

„Строга отчетност водим на ваксинирани и брой неваксинирани пациенти и подлежащи. И такива, които са отказали имунизация. Имам такива откази през последните две седмици на около 14 майки. В момчета подлежат на ваксинации 20 и няколко човека. РЗИ бяха тук и направихме точен график за работата с тях“, заяви д-р Вълчев.

Снимка: bTV

„За коклюш говорим с майките на кърмачетата, защото те са в риск в момента. Съветваме да се намалят контактите, да се говори с личните лекари“, каза Мариана Йорданова - здравен медиатор.

Хората от квартала се информират за коклюша от новините.