„Тези шест месеца за нас са относително понятие. Ти се опитваш да си в ежедневието и да живееш, но не можеш. Ти живееш с дата 19 ноември. Тези шест месеца са само един факт и всеки ден, който ми тежи, че брат ми преживява това нещо. Най-тежкото е близък да страда и ти да не можеш да направиш нищо. Това, че не можеш да помогнеш, те убива. Аз знам, че брат ми ще се справи, но това, че не мога да му помогна ме мачка всеки ден“.

 

Това каза в „120 минути“ Веселина Чанева, сестра на капитан Любомир Чанев, който е един от българските моряци на кораба „Галакси Лийдър“, пленен от хутите. 

Снимка: bTV

„Винаги гледаме картата. На компютъра постоянно следим къде се намира корабът. Когато чух по новините, че нещо се случва с български кораб и като знам, че е някъде там изтръпнах. После като видях името на кораба и викам „Убиха ми детето“. На никого не пожелавам да преживява това“, каза Славка Радева, майка на Данаил Веселинов, втория български моряк, плнен от йеменските бунтовници. 

През ноември 2023 г., месец след началото на войната между Израел и „Хамас“, движението хути в Йемен щурмува в Червено море търговския кораб  „Галакси Лийдър“ с капитан Любомир Чанев и помощник-капитан Данаил Веселинов. Подкрепяното от Иран движение, постави искане за освобождаването на екипажа - спиране на израелските удари в Газа. 

Снимка: bTV

Шест месеца по-късно двамата български моряци продължавт да бъдат в плен на йеменските бунтовници. Макар и за кратко, те има възможност да се чуват със своите близки. Когато ще се видят обаче - не е ясно.

„Няма много време. Благодарни сме, че той се обажда и внучката ни включва и нас. Гледаме детето повече да общува с баща си. Ние какво да му кажем – обичаме те, имай търпение. Той казва „аз съм добре, готов съм и една година да стоя, притеснявам се за вас“, разказа Славка Чанева, майка на Данаил Веселинов.

Снимка: bTV

Въпреки трудната ситуация, българските ни моряци запазват самообладание и се държат в името на семействата си. 

„Той не знае колко ще продължи разговора и в това време, в което във всеки един момент му казват „стига толкова“, той се опитва максимално да каже каквото може. В повечето време се интересува за семейството си. Тяхното притеснение е как се преживява това от децата и близките им. Брат ми всеки път казва „дръжте се вие, ние ще минем през това“. Неговият акцент е как сте вие“, сподели Веселина, сестра на Любомир Чанев.

И Данаил Веселинов, и Любомир Чанев са първи моряци в семействата си. 

Снимка: bTV

„Синът ми Данаил е второ дете в семейството, има по-голяма брат и по-малка сестра. В момента е на 40 години и по ирония на съдбата 40-годишнината му се случи точно в плен, не се празнува 40-годишнина, но не трябваше да бъде точно така. Знаете ли какво чувство за вина изпитах, когато това се случи, защото аз го накарах да отиде в морското училище. Той беше приет в Техническия университет, когато беше на опашката за Техническия университет, аз го върнах и му казах, че е приет в морското училище“, спомня си Славка Радева.

„Ние сме от Благоевград, далече сме от морето и тази идея, просто всичко беше спонтанно. Всичко тръгна на шега – защо не станеш капитан. И за родителите в първия момент си казваш „аз дадох тази идея“. Моето усещане е, че брат ми си харесва работата“, каза Веселина Чанева.

През изминалите месеци семействата на българските моряци и техни приятели разпространяват каузата за освобождаването им, като ангажират спортисти и други известни имена. Въпреки това, те вярват, че помощта трябва да дойде от българските институции. 

Снимка: bTV

„Сигурна съм, че се полагат всички усилия и методи, които могат да се използват в дипломацията и искане на помощ. Моето усещане обаче е, че няма единност между институциите, няма обединение в една кауза. Трябва да се обединим и да направим всичко възможно с всички средства. Ще стане, когато се полагат усилия в синхрон“, отбеляза Веселина Чанева, сестра на капитан Любомир Чанев.

„Мисля, че сега е времето да се осмелят. Не искаме да заемаме страна, но една позиция срещу войната винаги може да бъде оправдана. Трябва на много високо ниво да се вземат решенията. Не обвинявам нашите институциите, те наистина не могат да направят нищо, но могат да имат воля да притискат другите, които имат тази възможност“, посочи Славка Чанева, майка на помощник-капитана Данаил Веселинов.

Снимка: bTV

Двете жени отправят послание към хутите от Йемен

„Бих им казала, че каузата, която има е хубава. Разбира се, невинни хора не трябва да страдат, но всъщност държейки нашите близки, те също държат невинни хора. Ако се бориш за една кауза, докажи, че защитаваш невинните и не ги лишаваш от правото има на свобода“, казва Веселина Чанева. 

„Разбирам позицията им, не ги обвинявам, но сигурно има и други средства, а не да държат заложници“, допълни Славка Радева.

Снимка: bTV

Славка и Веселина се обърнаха и към двамата пленени моряци. 

„Аз знам, че той ще се справи, но бих му казала „ти си един щастлив човек“, защото видях силата на съпругата и децата му и може да е щастлив с това, което има. Много съм благодарна на съпругата му за голяма сила, която прояви, за средата, която създаде за децата си, подкрепата ѝ към нас и към него“, коментира Веселина Чанева.

„Когато се върне, той ще види едно толкова сплотено семейство и той е причината за това. Ние сме в един юмрук всички заедно. Всеки си има своята болка, но имаме възможност да се обединяваме“, каза Славка Радева.