Подпорна стена се срути на автомагистрала „Струма" върху пътното платно в посока София. Движението е временно затруднено при 16-ия км. На входа на София има значителни задръствания, които продължават километри.

За щастие при падането на земната маса наоколо не е имало коли и няма пострадали. 

Снимка: АПИ

Обходният маршрут за леките автомобили е от пътен възел „Даскалово“, път I-1 Перник – Владая – София, както и през Мало Бучино, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Снимка: АПИ

За улеснение на придвижването по пътя София – Перник през Владая е организирано реверсивно движение, което ще остане и през нощта.

Тежкотоварните автомобили при 16-и км на АМ „Струма" в посока София се движат само в изпреварващата лента.  

Снимка: АПИ

Взети са мерки за възстановяване на движението и укрепване на съоръжението, казват от Пътната агенция. Направен е оглед на терена от председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Йордан Вълчев и експерти от агенцията.

Снимка: АПИ

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена. Веднага са предприети краткотрайни действия по изкопаване на земните маси до стабилна основа. След изкопаването на преовлажнените земни маси, ще бъдат направени отводнителни окопи над засегнатия участък и дренажни ребра по продължение на откоса.

Снимка: АПИ

В дългосрочен план ще бъде възложено изготвяне на технически проект за възстановяване на отводняването и укрепване на стените в участъка при 16-и км в посока София. Целта на АПИ е дейностите да бъдат изпълнени в настоящия строителен сезон.

Снимка: АПИ