Една руска изложба на българска територия разбуни духовете през последните 10 дни. Организаторът й Константин Могилевски даде специално интервю за „Тази неделя” преди да избухне шпионският скандал с движение "Русофили".

Той е член на руското историческо общество. Именно Могилевски е в основата на противоречивата изложба за девети септември.

„Под патронажа на руското историческо общество е организирана серия от изложби, посветена на освободителната мисия на Червената армия 44-45-а година. Изложбата в България е първата от тази поредица”, разказа той.

Снимка: btvnovinite.bg

Могилевски казва, че си дава сметка за сложната ситуация у нас - има обяснение и за острите реакции.

„Това е странно, изглежда прибързано за изложба, която още никой не е виждал, а вече дава такива оценки. Освен това в този терминологичен спор се включи по-малката част от българското общество. За мнозинството от нашите български партньори и колеги е абсолютно очевидно, че това е била мисия за освобождаването на България. Вижте снимките от онова време, когато войниците на съветската армия са били посрещани с цветя и плакати”, каза Константин Могилевски.

Снимка: btvnovinite.bg

По време на изложбата бяха показани общо 30 стенда с документи и снимки. Някои от тях - за първи път, а други - с гриф строго секретно доскоро.

Според Константин Могилевски България не е била окупирана от Червената армия на 9 септември 1944 г.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е била освободителна мисия и във всички документи, включително тези от изложбата,се казва, че задачата на Червената армия не е била да установява съветски порядки на територията на България, а в окончателна победа над нацистка Германия. След това е започнал друг процес. Лидерите на държавите победителки - Сталин, Чърчил и Рузвелт, са взимали решения за архитектурата на международната сигурност в следвоенния период. Провели са редица срещи и именно Чърчил е чертал на салфетка, която се е съхранила, сферите на влияние на Съветския съюз и западните страни. Но е ясно едно - през 1944 г. се е водила борба с абсолютното световно зло – нацизма”, каза Могилевски.

Снимка: btvnovinite.bg

„Историята не търпи условно наклонение. България е част от Европа и да бъде изключена от това понятие не е възможно нито тогава, нито сега. Разбираме, че за съвременна България темата за следвоенния свят е част от вътрешнополитическия дебат, но ни се иска българските ни приятели да не прехвърлят върху съветския войник освободител отговорността за това, което се е случило в света по-късно по решение на лидерите на няколко държави”, допълни Константин Могилевски.

Изложбите в още 20 държави тепърва предстоят. Могилевски е категоричен, че не се очакват подобни остри спорове.