Днес се навършват 75 години от 9 септември 1944 г. - датата е една от най-противоречивите в историята ни. В нощта на 8 срещу 9 септември е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети украински фронт на Червената армия, след като СССР обявява война на България дни по-рано.

Руска изложба с фотографии и документи за края на Втората световна война, насрочена за днес, изправи Москва и София пред дипломатически скандал. Темата "75-а годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма" предизвика острата реакция на българската държава.

В позицията на външното ни министерство се казва, че България не отрича приноса на СССР за разгрома на нацизма на Стария континент, но според българските дипломати не трябва да си затваряме очите пред факта, че щиковете на Съветската армия са донесли половин век репресии.

В отговор от посолството на Русия посочиха, че целта на изложбата е да запознае обществото с руски архивни материали, които не са били публикувани досега или са били наскоро разсекретени.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова пък излезе с остър коментар и обвини българските власти в пренаписване на историята.

„Ние трябва да получим извинение от Русия”, заяви в „Тази сутрин” Иван Сотиров, бивш зам.-председател на СДС.

„Не просто провокация, а наглост и цинизъм е окупацията на народите от Източна Европа да бъде интерпретирана като освобождение. Ако има нещо по-безкрайно от съветската душа, това е наглостта на Кремъл”, на мнение е Сотиров.

„45 години са наложени страшни репресии. Това не са просто политически репресии, а целенасочен геноцид от страна на Кремъл и на всички тези силови режими, които налага в Източна Европа, за ликвидиране на националните елити на тези държави”, на мнение е Сотиров.

По думите му, освен антисемитизъм, Съветският съюз е водил политика по геноцид спрямо всички други народи.

Иван Сотирав заяви, че в България няма русофили, а кремълски слуги.

„Не може, ако обичаш Русия и руският народ, да обичаш един режим, който малтретира собствения си народ. Съветският съюз беше превърнал в концлагер държавата за всички народи на територията на съюза”, заяви Сотиров.