„Донякъде разочаровани” са от посолството на Русия у нас след вчерашното остро изявление на българското Министерство на външните работи по повод изложбата „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма”. Експозицията беше организирана от дипломатическата мисия с идеята да бъде открита на знаковата дата 9 септември.

„Щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави”, заявиха вчера от Външно, като подчертаха, че тезата за „освобождение” на България обслужва някои политически среди у нас.

„Изложбата, посветена на 75-годишнината от освобождението на Източна Европа от нацизма, която ще представим на 9 септември на уебсайта на нашия културен и информационен център, има за цел единствено да запознае българската общественост с архивни материали от руски хранилища. Много от тях бяха неизвестни или наскоро разсекретени. няма нищо общо с днешния български вътрешнополитически дискурс или отделни политически сили, следователно, ние сме донякъде разочаровани, че прави официално изявление преди запознаването с експозицията”, пишат от посолството.

В руските медии темата също е сериозно застъпена. РИА Новости поставя коментара на МВнР в контекста на изказвания на западни лидери, които, според агенцията, се изказват негативно за ролята на СССР в победата над нацизма през Втората световна война.

„Това е част от голямата кампания, която колективният Запад сега води срещу Русия по отношение на изкривяване и преразглеждане на историята. (…) Много е тъжно, че България беше забелязана в този хор, защото традиционните вековни приятелски отношения между нашите страни са известни. Също така се знае колко кръв е проляла Русия за независимостта на България и за мястото й на политическата карта на света“, заяви пред в. „Взгляд” сенаторът Олег Морозов, член на Комисията по външни работи на Съвета на федерациите.

„Трябва да помним това - България обяви война на САЩ и Великобритания под натиска на Хитлер, но поддържаше дипломатически отношения със СССР. Това обаче не означава, че българската страна е права в своите изявления днес. Съветската армия победи много опасен враг, който не се стремеше да остави на славяните каквато и да било национална независимост. И ако СССР бе загубил тази война, просто нямаше да има независима България на географската карта. Има известна неблагодарност”, коментира пред радио „Спутник” политологт Михаил Смолин.

По материали от "Фокус"