Остра реакция на българското Министерство на външните работи предизвика анонса на руското посолство у нас за това, че на знаковата дата 9 септември открива изложба, посветена на „75 години от освобождението на Източна Европа от нацизма”.

„Без да отричаме приноса на СССР за разгрома на нацизма в Европа, не трябва да си затваряме очите , че щиковете на Съветската армия донесоха на народите в централна и източна Европа половин век репресии, заглушаване на гражданската съвест, деформирано икономическо развитие и откъснатост от динамиката на процесите в развитите европейски държави”, пишат от Външно, като даже съветват дипломатическата мисия на Русия „да не заема позиция в защита на съмнителна историческа теза („освобождение”)”.

В позицията на МВнР се подчертава, че именно тази историческа теза обслужва някои политически среди в България и е „намеса във вътрешнополитическия дебат в страната ни”.

Защо „Освобождение” в българския случай трябва да се постави в кавички? „Деветосептемврийският преврат е пряка последица от обявяването на война на България от страна на СССР на 5 септември 1944 г. и последвалото навлизане на съветски войски на територията на неутрална спрямо СССР България”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!