Нов упрек от Русия към България на националния ни празник. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова с остър коментар по спора за руската фотоизложба в София.

Пред агенция ТАСС тя обвини българските власти в презаписване на историята.

Повод за спора е организирана от руското посолство фотоизложба за ролята на Червената армия за победата над нацизма в Източна Европа от нацизма и освобождаването на България.

Снимка: btvnovinite.bg

В изявление на българското външно министерство беше заявено, че щиковете на Съветската армия са донесли на народите в Източна Европа половин век репресии.

Захарова реагира: "Ние прекрасно разбираме, че всяка страна има своите политически преференции и тенденции. Като отчитаме, че това изявление беше направено по официална линия, нашето посолство реагира. Ние открито се изказахме, че е недопустимо да се преиначава историята."  

Снимка: btvnovinite.bg

"Това е много ясен знак, че България пренаписва историята. Това е опасна тенденция, защото е незаконна", казва още Мария Захарова.

Снимка: btvnovinite.bg

Руски депутати и историци също реагираха срещу "неблагодарността на България". МВнР на България засега няма коментар за изявлението на Захарова.