Едно от богатствата, което ни е дадено от природата, е нашето Черно море. То е различно и носи собствена красота. У нас 22 плажа са сред 5 хиляди най-добри плажове в света по програмата „Син флаг“ и изпълняват над 30 критерия за качествено място за почивка.

По думите на Станимир Георгиев от Българско движение „Син флаг“ идеята на програмата е да образова както екипа, който се грижи за плажа, така и посетителите му – какви правила да следват, как да се държат на плажа, какво да оставят след себе си за да има минимален въглероден отпечатък.  

„Самият флаг е най-признатият, най-утвърденият еко етикет, че мястото, което посещавате ви гарантира чиста вода, чист плаж, надеждни услуги, водно спасяване, сигурност на плажа и въобще качество на туристическия продукт, който много рядко се вижда на около“, обясни още Станимир Георгиев.

Плажовете, които имаме, са наше природно богатство, защото те се характеризират в по-голямата си част с фин пясък.

„Аз съм проверявал плажни ивици почти по целия свят. От Япония до Карибите. Тръгвам някога с настройката, че отивам на много по-специално място от нашите плажове. За съжаление това, което констатирам е, че нашите плажове по нищо не отстъпват на световните първенци, които всяка година се отличават“, каза още Станимир Георгиев.

Пред bTV той споделя, че е радостен, защото тази година 22 наши плажа и едно яхтено пристанище са в топ 5 хиляди на най-качествените плажове по света.

„На много от плажовете по света няма спасители. Това отличава нашите. Просто има някакъв кръг, който виси на някакъв пост. Медицински пунктове също много рядко могат да се видят по света“, обясни още Георгиев.

По думите на Михаил Ковачев, управител на един от плажовете у нас, които влизат в най-добрите 5 хиляди в света, за да е „Син флаг“ плажът трябва да отговаря на 32 критерия.

Снимка: bTV

„Ако ние не открием един от тези критерии, този флаг ще ни бъде отнет. Ние се стараем, колкото и да ни е трудно, да отговаряме на тези 32 критерия“, обясни Михаил Ковачев и добави:

„Не всеки човек, който дойде на плажа почиства след себе си и това трябва да се свърши от нас. Има хора, които си почистват, но това е много рядко.“

Според специалисти личното поведение на всеки човек е важно, тоест не трябва да „цапаме“ плажовете.

Снимка: bTV

 „От гледна точка на природа защитата е образованието, защото трябва да знаем как тези екосистеми функционират“, обясни морският еколог Димитър Беров.  

Когато дойде лятото, винаги си задаваме въпросите доколко плажът и морето са чисти и не са опасни за нашето здраве.

Станимир Георгиев обясни, че на информационното табло на всеки плаж със „Син флаг“ е публикувана информация за чистотата на водата.

„Субективните усещания на хората са важни, но не може да видим един син басейн или Червено море и да кажем, Черно море е мръсно. То просто е друга еко система. Така че, ако искаме да знаем дали морето е чисто, трябва да вземем обективна информация от лаборатория“, обясни още екологът Димитър Беров.

Освен нашата роля за опазване на плажовете, природата също се грижи за по-чиста морска среда.

Снимка: bTV

„Крайбрежните води са една екосистема, в която протичат много биологични процеси и част от тях са свързани и практически пречистват водата, улавяйки органични вещества. Това например е черната мида в Черно море, която улавя планктоните, които са във водата“, допълни той.

Природата е най-великият творец, а красотата и силата на морето са неповторими. Това, което ние трябва да правим, е да се грижим за тези места, защото са даденост на България.