Затварят бар на плажа на популярния гръцки остров Родос, защото поставил незаконно шезлонги във водата. На собственика са наложени глоби.

Общинските власти на Родос нареждат барът да бъде затворен, след като проверките установяват множество нарушения, включително слагане на шезлонги в морето, съобщава гръцкото издание „Катимерини“.

Местните власти установяват, че собственикът на бара е поставил 19 метални платформи с шезлонги във водата чрез сигнали от потребители в наскоро пуснатото държавно приложение MyCoast.

Заведението се намира на плаж Санта Марина. То трябва да бъде затворено до 20 юни, тъй като е нарушило зонирането. Най-сериозното нарушение е, че барът се намира в рамките на археологически обект на град Родос.

Министърът на националната икономика и финансите Костис Хатзидакис подчерта ангажимента на правителството за прилагане на крайбрежните разпоредби, като предупреди, че незаконните дейности ще получат последствия.

Същата фирма беше глобенa миналата година за подобни нарушения, след като в интернет стана популярно видео, на което сервитьор обслужва клиенти във водата. Тогава властите наредиха разрушаването на незаконните постройки.

Местните власти изключиха всякаква възможност за даване на лиценз на заведението, като отбелязаха, че „одобрение никога не е било дадено, нито би било възможно да се даде“.

Първоначално собственикът на заведението е получил разрешение на камионче за храни през 2014 и 2015 година, което разширил с незаконни постройки. Първата заповед за разрушаване на обекта е от 2016 година, а през 2017 година има заповед за запечатване на заведението. Барът обаче продължава да работи, предава БТА.