От този уикенд сезонът на лятното къмпингуване може да се смята за официално открит. Къмпингите не са отворени, но в тях тече подготовка. 

Снимка: btvnovinite.bg

Въпреки че у нас все още няма наредба, която законово да регламентира как да функционират къмпингите, в условията на пандемия те трябва да спазват същите санитарни мерки както хотелите и къщите за гости.

Това уточниха за bTV от Министерството на туризма.

"В къмпингите не могат да се спазват същите санитарни мерки като в хотелите, ние сме доста разделени и ограничени. Разстоянието между караваните е 10-11 метра. Няма и потоци от хора, всяка каравана има свой санитарен възел", посочи Божидар Караниколов от Пловдив. 

Снимка: btvnovinite.bg

Преди ден Екатерина и дъщеря й дошли, за да подготвят караваната и очакват останалите членове на семейството да се присъединят. 

Повече дезинфектанти и по-често почистване на общите помещения като баните и ресторантите, са сред мерките които предприема управата на къмпинга.  

Снимка: btvnovinite.bg

Увеличена е площта на палатките, за които ще е обособена отделна кухня.

Резервиран е целият къмпинг и няма отказали се туристи. Отговорници за хигиената предвиждат на един от къмпингите на „Градина“.

Снимка: btvnovinite.bg

Обмисля се и вариант да се измерва температурата на входа на къмпинга. Това лято отварят и нови къмпинги по морето.

Проучване на портала за къмпинг и караванинг "Къмпинг бг" показва, че според 94% от анкетираните в настоящата ситуация къмпинг туризмът е по-добра и безопасна форма за почивка.

Снимка: btvnovinite.bg

Такъв е процентът и на планиращите да почиват на къмпинг у нас, а повечето от тези, които няма да се откажат от почивка в чужбина, ще предпочетат Гърция.

Като цяло тенденцията е за засилване на къмпинг туризма, но на близки разстояния.