Малка част от хотелите по Черноморието, които могат да работят в първия уикенд, се престрашиха да отворят вратите си за туристите.

Това са места за настаняване от семеен тип в малките курортни селища. Все пак по плажовете се виждат и първите туристи.

Собственици на магазини в Созопол признават, че се усеща движение и са на мнение, че в рамките на следващата седмица малките места за настаняване - апартаменти, къщи за гости, ще се напълнят. 

Семейният хотел на Елена в момента е пълен на 50%. Дезинфекцира се непрекъснато, храна се сервира с предварителна заявка на маси на открито. Персоналът носи маски, а в кухнята всички са с ръкавици. 

Гостите са българи и са идвали тук години наред.

"Започнаха да звънят още в четвъртък за резервации за петък и за събота. Основно за една вечер идват туристи, просто да проверят как е”, казва Елена. 

Отворени са и малки семейни ресторанти.

В “Слънчев бряг” хотелите не смеят да отворят, но плажовете трябва да са в готовност от 1-ви юни. 20 кв. м. за чадър и два шезлонга, искат от Министерството на туризма. 

А концесионерите изпращат предложения за намаляване цената на плажните услуги.

Концесионерът на плажа в кв. “Крайморие” Николай Димитров е предложил 50% намаление на цената, като цената ще бъде 5 лв. за шезлонг и 5 лв. за чадър.

За “Слънчев бряг” предложението е 4 лева за чадър и шезлонг - тоест 60% по-евтино. Въпреки мерките големите хотели не са решили дали да работят през лятото и чакат да отпадне карантината, за да стартират чартърните полети.

По информация на летищата в Бургас и Варна големите туроператори не са анулирали резервираните чартърни полети от 15 юни нататък.