Въпреки прогнозите на министъра на туризма за старт на сезона от първи юли, туристическият бранш по Черноморието е песимист за предстоящото лято.

Очакванията на хотелиери и туроператори са курортите да останат без туристи, а голяма част от базите въобще да не отворят при сегашните условия на несигурност.

Първата седмица на май в необичайно пустия „Слънчев бряг“, свикнал да дава старт на сезона по Южното Черноморие, се виждат само няколко чистачи на плажа.

Снимка: btvnovinite.bg

Те признават, че не знаят кога ще дойдат туристите, но въпреки това почистват. Подготвял се за силен сезон на база ранните записвания, сега хотелиерът Венелин Ташев не смята да отваря нито един от четирите си хотела.  

Снимка: btvnovinite.bg

„Тази година е на 99,9% отписана. Имам 450 работници и ако тези работници аз ги наема на работа, това означава, че трябва да им дам около 600 хил. лв заплата. От къде ще я взема аз, ако нямам поне 50 % резервации? Това значи наистина да фалираме“, разказва Ташев.

Потвърдени резервации за момента няма, а чуждестранните партньори изчакват преди да решат дали да пренасочат записаните почивки за края на лятото или за следващата година, казва туроператорът Георги Илиев. След повече от 50 години в бранша е песимист за този сезон.

Снимка: btvnovinite.bg
По думите му партньорите, които са главно от Украйна, Русия, Беларус и Полша, настояват предварително направените аванси да бъдат върнати.

„Сезонът, според мен, както го обявява нашата министърка от първи юли, мисля, че е невъзможен, тъй като ние нямаме туристите на склад“, допълни Илиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Очакванията на държавата и морските общини българските туристи да изберат по-малките курорти, се разминават с тези на бизнеса. Според някои фигури в бранша сезонът ще е т.нар „уикенд туризъм“.

Електронни визи е един от вариантите за чужди туристи, но за следващото лято. Все още остава неясно как ще бъдат настанявани и изхранени туристите, макар и само през уикенда.

Снимка: btvnovinite.bg

Представител на концесионера на Северния плаж в Бургас обясни, че за момента не е ясно дали ще се заплащат чадъри и шезлонги. Има предложение цената да бъде 0 лв., като по този начин ще разчитат туристите да останат в града.

Концесионерът се надява разходите да бъдат компенсирани, тъй като те ще са по-големи спрямо предните години. До 1 юни плажните ивици трябва да са готови. Предстои да се изясни в какво ще се изрази подготовката.