До края на месеца ще се водят преговори със съседните ни страни при какви условия ще се случи туризмът това лято. 

А хотелите по родното ни Черноморие трябва да изпълнят редица мерки за сигурност, преди да започнат да приемат туристи:

– Дистанция от най-малко метър и половина – в лоби пространствата, басейните и ресторантите. На маса не трябва се допускат повече от четирима души;

– Осигуряване на маски и ръкавици за служители и гости; 

– Дозатори с дезинфектанти на различни места. Обучен служител да следи за хигиената;

– Също така се препоръчва вместо климатици в хотелските стаи да бъдат използвани вентилатори;

– Храненето да става само на открито, без да се допуска самообслужване.

Масово големите хотели по Северното Черноморие засега няма да отварят, преди да стане ясно дали у нас ще могат да идват чуждестранни туристи.

Сред първите, които се готвят да заработят, е курорта "Албена". Там в края на май отварят два хотела, а вече има резервации от български туристи и запитвания от чужденци.

От курорта смятат, че ще покрият всички мерки. На плажа вече има разположени шезлонги и чадъри на цели 7 метра отстояние.

Вече се водят разговори как да се възстановяват пътуванията в Европейския съюз без задължителна карантина впоследствие.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че най-лесно би се случило със съседните ни държави, като развитие се очаква до края на месеца.

И щабът се ангажира с препоръки за правилата за туризъм. Според председателя на щаба ген. Венцислав Мутафчийски идеята PCR-тестът да замени карантината е неприложима.

„PCR тестът не заменя карантината по същество. Ние имаме редица случаи на хора, влезли от чужбина, 14-дневна карантина и към 10-тия ден установяваме, че са болни“, обяви генералът .

Ако в конкретен хотел бъде установен случай на COVID-19, няма да се карантинира цялото място. Трябва да бъдат осигурени стаи за изолация на туристи със симптоми.