Парламентът задължи концесионерите и наемателите на морски плажове да намалят цените на плажните принадлежности с не по-малко от 50% от тези за 2019

НС прие текстове от Закона за здравето на второ четене, свързани с туризма, информира „Фокус“.

Мерките, касаещи концесионерите и наемателите на морски плажове важат от 1 юни 2020 г. Те им вменяват задължение да предоставят на посетителите плажните принадлежности – чадъри и шезлонги на цени, намалени с не по-малко от 50 % от цените за сезон 2019 или от максималните по съответния договор.

Концесионери или наемателите, които не изпълнят зъдълженията си, ще се наказват с имуществена санкция в размер на 50 000 лв. За повторно нарушение е предвидена санкция в размер на 100 000 лв.

Депутатите приеха и някои срокове, свързани с тези текстове. В срок до 25 май 2020 г. концесионерът, съответно наемателят уведомява министъра на туризма за цените на плажните пренадлежности за летен сезон 2020. В срок до 30 май 2020 г. министърът на туризма уведомява концесионера или наемателя в съответствие с методика за намаляване на размера на дължимото концесионно възнаграждение или на наемната цена за 2020 г.

Срокът за приемане методиката от страна Министерски съвет е до 23 вай 2020 г. Парламентът реши да се даде възможност на концесионера да може да предложи отсрочване, намаляване или пренасочване на част или на всички инвестиции, които трябва да направи за 2020 и 2021 г.

По-рано през деня народните представители приеха текст,с който се предвижда държавата да субсидира чартърните полети към България на чуждестранни туристи по 35 евро за седалка.