Цените на клиничните пътеки в болниците се увеличават с 25% от 1 май, а на дейностите в извънболничната помощ средно с 30% със задна дата от 1 януари. Това стана възможно с подписването на анекс към Националния рамков договор между Здравната каса и Лекарския съюз. Какво на практика означава това за лекарите и за пациентите?

„Това означава, че с това увеличение в доболничната помощ оразмеряваме повече дейности и услуги, до които ще имаме достъп“, каза председателят на парламентарната здравна комисия д-р Антон Тонев.

За пациентите това би означавало повече профилактични прегледи от преди. „Ако имаме някакви начални симптоми на болест, тя ще се хваща навреме“, каза още Тонев.

Той допълни, че се очаква да нараснат и доходите на болничните заведения.

„Като постъпят тези средства, те ще бъдат разпределени за всички нужди и за заплатите на лекарите, като до 1 август това ще е основно в правомощията на изпълнителните директори на здравните заведения“, каза Тонев.

Най-високо е увеличението на пътеките за педиатрия, акушерство и гинекология. „Анализът показа, че във времето назад те са били несправедливо третирани. По този начин показваме, че справянето с кризата е наш приоритет“, допълни Тонев. Клиничната пътека за естествено раждане се увеличава с 30%, което експертите се надяват да стимулира лекарите да предпочитат този тип раждане, допълни той.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!