И днес се срещаме с кандидат-депутат без враторъзка. Запознаваме ви с Мария Джуркова - представител на партия "Възраждане", която макар да работи в сферата на финансите, е посветила последните 7 години от живота си в събиране на парчетата история на град Пещера.

„Пещерец е бил министър-председател - Георги Кюсеиванов се казва. Пещерец е участвал в подписването на манифеста на Царевец заедно с Фердинанд като част от правителството. Моят син, примерно, много се гордее, когато му обяснявам такива неща“, коментира Мария Джуркова.

„Каузите ми са много. Това е една от тях - популяризирането на история на града ни“, уточнява тя.

„Снимки съм намирала и на отпадъци... Там има страхотни попадения. В аукциони намирам... Това е доста сериозна колекционерска история, която хората в България имат, случвала съм на невероятни попадения“, казва кандидатът за депутат.

Попада и на една от първите снимки на центъра на Пещера, на която е показано по какъв начин се изграждат улиците в града.

 

„Най-скъпата снимка, която съм купувала от интернет, е струвала 170 лева и я подарих на музея“, посочва Мария Джуркова.

Показва и кадър от строежа на жп линията Кричим - Пещера.

„Когато е открита тази линия, е било един наистина околийски празник, защото влакът е бил каран лично от цар Борис III. Когато дадеш на един млад човек корен, той където и да отиде, ще си остане българин“, коментира кандидатът за депутат на „Възраждане“.

Джуркова показва родово дърво, което е единственото по рода си в България. На него са изобразени с лазер над 390 фамилии от 1892 година насам.

Отсреща се намира пейка книга на Осман Нури Ефенди, наричан Спасителя на Пещера. Кашпа с цветя на Михаил Такев, който е бил министър на вътрешните работи по времето на Фердинанд, соларен фенер, посветен на Краси Узунов - журналист и историк, и габион, посветен на учителя Стефан Попчев.

Фотокапан с крила в парка на град Пещера пък е свързан с личността на Манчо Макаринов, местен хореограф.

„Всички тези паметници са по моя идея осъществени“, посочва Мария Джуркова.

„Това е част от кампания, която проведохме във връзка с игра - организирана благотворително и свързана с историята и историческите личности в града ни“, допълва още тя.

Кандидат-депутатът по образование е актюер. Актюерът е икономистът, който е в застрахователните и пенсионно-осигурителните дружества. Съставя тарифите и цените на продуктите там.

„Историята е близо до финансите толкова, доколкото и във финансите има история“, казва Джуркова.

Според нея църквата „Св. Петка“ в Пещера носи духа на града и го закриля. Тази църква съдържа в себе си страшно много история.

„Оттук набирам сведения за всички исторически неща, които публикувам“, посочва още тя.

Мария Джуркова показва икона, която оцелява 2 пъти. Веднъж при пожар, когато църквата изгаря до основи - само тя е съхранена. И веднъж в градината на мюсюлманина, който сънува, че тук трябва да има черква.

„Това е лековитата вода. Предстои Петковден. На 14 октомври болни идват да пренощуват в тази църква и да намерят изцерение. Тази вода помага особено при очни болести“, отбелязва Мария Джуркова.

Показва и клуб, в който се събират понякога доста хора. В него създава библиотека.

„В нея се намира, смея да твърдя абсолютно отговорно, най-добрата краеведска литература за Пещера, въобще като цяло. Всеки може да дойде, свободно да отвори и да провери голяма част от литературата - като тази, която е от 1932 г. Някои от книгите са намирани по битаци, по антиквариати и на отпадъци включително. Искам да се знае, че в книжовността е силата“, посочва тя.

„Когато работиш за това да посееш у някого родолюбие, той винаги ще остане българин. Никакво значение няма къде се намира в момента. Смятам за кауза на живота ми да направя така, че колкото е възможно повече хора, да се почувстват българи“, отбелязва Мария Джуркова.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK