Да спрем да купуваме руски нефт, настоява Европа, а България ще настоява да бъдем изключени поне за известно време от ембаргото. Ако не, заплашваме, че ще му наложим вето. А цените и инфлацията и вървяр стремглаво нагоре. Докъде ще стигнат - следва разговор със специалисти, те вече са в студиото и заедно отиваме в Гърция.

Въпреки покачването на цените на продуктите и услугите, гърците са спокойни и казват, че рядко се ограничават финансово. Фактор за това са помощите от правителствто - някои са за ток, други за гориво. По информация на нашия кореспондент в Гърция на домакинство ще се изплаща до 600 евро енергийна помощ, но има условия.

Тези помощи ще бъдат преведени директно в банковата сметка на потребителя.

Поет с особена връзка с България. Заедно с български автори Стелиос Саривасилис създава стихосбирки. Сега е пенсионер, но пенсията му не расте, за разлика от цените в магазините.

„Най-вече се вдигна слънчогледовото олио. Зехтинът не е толкова увеличен. Също така житните култури, понеже в Гърция са внос от Русия, корабите идват тук даже на нашето пристанище. Съответно и там цените се вдигат“, каза Стелиос Саривасилис.

След началото на войната в Украйна Стелиос плаща и по-скъп ток, но за сметките помага държавата:

„В сметката идва едно намаление. За бензина, ако доходите на едно семейство са под 30 000 евро на година, сега им дават 45 евро да си заредят с бензин за три месеца. А тези в държавния сектор имат някакво повишаване на заплатите.“

Цените на хранителните стоки скачат и в Гърция. Местните търговците казват, че разликата е между 15 и 40%.

В магазин преди войната олиото е струвало 1,5 евро, сега то е почти 5 евро. При зехтина нямаме такова поскъпване, той е бил с около 10% по-евтин преди войната, сега може да си го купите за между 6 и 7 евро.

От 20 г. Фотис Фотиадис има малък магазин за хранителни стоки в Аспровлата. Всяко лято разчита на туристите, защото казва, че те са му основният доход. Туристите според него не се ограничават от покупки засега. 

Преди войната в Украйна Джордж Василиадис зарежда колата си с газ за 25-30 евро. Сега - за 35 евро.

В бензиностанция цените на горивата след началото на войната в Украйна са се повишили с приблизително 25-30%.

Въпреки по-високите цени клиентите масово зареждат до горе, казва Апостолис, който вече 10 години работи на бензиностанция. Доволен е, защото заради по-скъпото гориво правителството им намалява данъците.

Дизелът в Гърция в момента е около 1,80 евро, а бензинът близо 2 евро.