На море в България или в Гърция? Ако искате да сте на плажа  в Аспровалта шезлонгът ви е безплатен, но напитката ви е на по-висока цена от миналата година. Тук вече започнаха да идват първите туристи за сезона, много от тях българи и собственици на имоти.

Направени резервации има до края на лятото. Повечето хотелиери тук са запазили цените си от миналата година, но има увеличение в стойността на продуктите и услугите. Повечето туристи тук независимо дали са чужденци, или българи са отделили повече пари за почивката си в сравнение с миналата година

Както повечето туристи, по-голяма сума пари за престоя си в Аспровалта отделя и Душан Йованович от Северна Македония. Тук има имот, в който очаква да посрещне семейството си.

„Имам синове, които живеят и работят в Чикаго и лятото ще дойдат. Навсякъде и тук, и при нас в Северна Македония, Сърбия са по-високи цените“, заяви той.

5% увеличение в цените на едро на млечните продукти и плодовете отчитат собственици на магазини в курортното селище. Въпреки това, Маджуни Панайоти оставя цените в магазина си същите като миналата година с изключение на някои продукти.

"Единственото, което се вдигна на пазара, е сиренето и слънчогледовото олио. Няма да има такъв отлив, защото цените ги поддържаме на пазара, няма толкова голямо оскъпяване в момента. 5 литра зехтин е 25 евро“, обясни той.

Маджуни е част от асоциация, която помага на 1500 магазина в страната в края на годината със средства и така не е на загуба.

Заради кризата много от собствениците на магазини в района правят оферти, като например при покупка от 30 евро на продукти, получавате за следващата отстъпка от 5 евро с тази карта.

„Някои от продуктите са ни доста по-евтини от България, защото много български клиенти идват и пазаруват от нас специално перилни препарати“, добави той.

За продуктите за една гръцка мусака Душан плати 16,34 евро.

Тихомир Тодоров е на почивка в Аспровалта заедно със семейството си.  Заради по-високите цени на продуктите в магазините и услугите в Гърция отделят с една трета по-голям бюджет

„По-голям бюджет, но при всички положения е по-нисък от този, който бихме дали за България“, заяви той.

Голяма част от хотелиерите в Аспровалта са с цените от миналата година.

„Може би защото летният сезон нямаме ток, ние се отопляваме на газ, влизаме в старите цени засега. За летния сезон - от 15-ти юни вече всичко ни е резервирано“, обясни Екатерина Генадиева.

.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!