Рекордните горещини прогониха рибата навътре в морето. Въпреки това през лятото това си остава една от най-предпочитаните храни у нас.

Каква риба ядем и как се съхранява в жегите?

Ченгене скеле край Бургас е едно от най-посещаваните места през лятото. Една от причините – рибният ресторант. Неговият управител Пламен Петков обясни, че в момента рибата е малко заради високите температури на водата.

„Стараем се да поддържаме поне един или два вида прясна риба. Сега прясната риба е хамсийка, сафридът е замразен, но допреди 20 дена, когато не беше толкова топло, изкарахме прилично количество сафрид. Запазихме си го, замразихме го и така предлагаме на нашите клиенти хубав черноморски сафрид“, добави той.

По думите му, когато рибата бъде замразена шоково, тя запазва своите вкусови качества.

„Когато вземем прясната риба я замразяваме шоково, прибираме си я и я държим на – 20 градуса“, разказа още Пламен.

„Замразената риба се размразява на порции. Горе-долу преценяваме колко ще ни е нужно за деня, не размразяваме цялото количество“, каза още той.

 

Според рибаря Георги Димов сафридът вече се завръща.

„Има признаци да се върне сафридът. Започнахме да ловим на по-голяма дълбочина, но вече можем да я намерим. Тя е местна риба. Хващаме също попче. Има една радостна вест за рибарите и любителите на паламуда – първите признаци, че ще има паламуд вече са налице“, обясни той.

От началото на лятото Агенцията по храните прави засилени проверки по Черноморието. До момента са затворени пет обекта, а над 350 килограма храни, негодни за консумация, са насочени за унищожение.

Инспекторите са издали 282 предписания и 45 акта за установяване на административни нарушения, а наложените глоби са между две и четири хиляди лева за нарушение. Най-честите констатирани нарушения са именно неправилно съхранение и предлагане на храни с изтекъл срок на годност.