„В България и всъщност никъде хората не пият достатъчно вода. Много вода да се пие също е опасно, внимавайте. Трябва да се консумира не повече от литър и половина максимум вода на ден“.

Това каза шеф Сливена Роу в предаването „Тази сутрин“.

„Яжте марули, те са с най-ниски калории и с най-висок процент вода – 96%. Краставицата в България съдържа 95% вода, тиквички, домати – 94% и динята – 92%. Сега е сезонът на дините и ягодите, които имат около 91%. Това са храните, които трябва да ядем. Правете си бульони, студенти супи и тартори, за да може да намалите температурата на тялото“, съветва Силвена Роу.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement

По думите ѝ обаче голямото количество студени храни и напитки също не са полезни.

„Внимавайте с ледените напитки и сладоледите, защото температурата на тялото спада страхотно много и то започва да енергетиизра себе си, за да възпроизведе повече температура. Храносмилането изисква страхотно много енергия. Кафето и чаят са диуретици, те са дехидратиращи вместо да ни хидратират. Ако пиете едно кафе – две чаши вода, за да си повдигнете хидративното ниво“, каза тя.

По думите на шеф Силвена Роу през лятото трябва да ядем леки и лесно храносмилаеми храни. 

„Това е сезон, в който трябва да се ядат най-много зеленчуци и плодове, месо да се яде не повече от около два грама на кило. Ако сте 80 килограма, яжте по 160 грама протеин на ден, но да не се яде в никакъв случай тежка храна. Тя не само ни затлачва, унива и ни прави летаргични, мързеливи и т.н., тя изисква много усилия на тялото ни за храносмилане“, обясни тя.

Силвена Роу отново напомни колко полезно е пиенето на вода с лимон сутрин и разкри няколко подправки, които биха ни се отразили благоприятно.

„Има една подправка, която всеки трябва да взима, освен ако няма медицински проблем и трябва да се допита до доктора. Ако сте здрав и силен, слагайте сутрин като се събудите, без изключения, една-две чаши вода с малко лимон. Добавям и една лъжица чист оцет от ябълка и три пъти кайен, специална чушка. Той е страхотен за разреждане на кръвта и прочистване на артериите. После пия огромна чаша със зелен чай. Друга важна подправка е кервизът, листата му и самият той имат много висок процент вода, добавяйте го във всяка салата“, посочи тя.