При работа от вкъщи имаме право на всички неща по Кодекса на труда и трудовото законодателство, които сме имали и до момента, обясни в предаването Тази събота и неделя Жасмина Саръиванова от Българската Стопанска камара. 

"Имаме право на обедна почивка, дори това е наложителни при по-заседнал начин на живот. Непрекъснато сме пред компютрите, необходимо е всеки от нас да се грижи за здравето си и да спазва обедната почивка", посочи тя. 

"Динамиката се промени много, но при всички гъвкави форми на работа важат всички правила, няма нещо, което да бъде изключени в тази извънредна ситуация", заяви Жасмина Саръиванова.   

Александър Загоров КТ "Подкрепа" припомни, че при работата от вкъщи трябва да бъдат всеки всички мерки, за да не се получават аварии с техниката, инциденти, злополуки. 

"Предполагам, че работодателите са много изнервени от някои неща, защото те искат тотален контрол върху техниката, работната сила и всички взаимоотношения", коментира той.

Според него това нещо по време на хоум офиса не може да бъде така. "За съжаление добрите отношения между работодатели и работници са нарушиха заради това, че нямат толкова честа среща", обясни Загоров.

Работата от разстояние е уредена от 2011 г. в българското законодателство. Всякакви детайли могат да се уреждат в индивидуалното трудово правоотношение или в колективен трудов договор, припомни Жасмина Саръиванова.