Музиката е неговият живот. Директорът на Пловдивската опера Лучано ди Мартино е наполовина италианец, наполовина германец, но повече от 20 години живее в България.

Още от най-ранните си детски години той е заобиколен от музика. Спомня си, че вкъщи винаги е имало различни музикални инструменти.

„Баща ми беше сценичен работник в театъра в Нюрнберг и учеше оперно пеене. Втората му професия беше оперен певец. От 7-8 годишен винаги бях в театъра и гледах репетиции. Майка ми е от Германия, баща ми е от Италия. От две страни съм, но съм повече италианец“, казва той.

Именно музиката е тази, която го отвежда в България.

„В град Новосибирск, много е странно, много пъти дирижирах там филхармонията и операта и се запознах с Варненска опера, които бяха там на гости. Оттам идва контактът с България – дойдох като гост в Стара Загора. Повече от 20 години съм тук и съм благодарен на България, че имах възможност да направя огромен репертоар и много опит с различни оркестри – в София, в Пловдив. Тук има интелигента публика, много чувствителна публика, която обича класическата музика“, смята Лучано ди Мартино.

Когато пристига в страната ни, веднага усеща разликата в начина на живот, но не му отнема много време да намери своето място.

„Най-интересно и смешно мое впечатление от България е, че когато питах за нещо, всички ми казваха: "Няма проблем!". А после винаги си имаше проблеми. Аз се адаптирах много бързо в тази страна, защото израснах между Италия и Германия, не ми беше за първи път“, разказва Лучано ди Мартино.

За разлика от повечето чужденци той няма проблем нито с българския език, нито с българската кухня.

„Имаше някои комични ситуации, не помня всичките. Преди да дойда в България, учех руски, защото работех много в Русия. И с руски, разбира се, беше малко по-лесно да науча и български. С българската храна никога не съм имал проблем. Много неща са близки до италианската. Разбира се има и някои различни подправки, но вкусът наистина е много близък. И на мен ми е вкусно – това е важното“, допълва той.

Казва че за последните 20 години България се е променила пред очите му.

„България се развива много. Има много млади българи, които са учили в университети в чужбина, но се връщат тук, за да помагат за промяната. Има развитие и има огромен потенциал в тази страна“, смята Лучано ди Мартино.

Той няма планове да си тръгва и макар че често му се налага да пътува по работа, България е винаги в сърцето му.

Вижте повече за Лучано ди Мартино в Ladyzone.bg.