Остава по-малко от месец до края на второто издание на националния детски конкурс за рисунка на bTV на тема „Добрият пример“. Всяка седмица ви показваме добрите примери в нашето общество.

Тази седмица ви срещаме с Мария Пеева. Позната с блога „Мама Нинджа“, Мария разказва истории за семейството си и петте животни, за които се грижат – три кучета и две котки.

За Мария животът без домашни любимци е невъзможен. Именно заради това отскоро към квартета от четириноги питомци, се присъединява и един доста по-възрастен приятел: „Той е много сладък дядо, нищо че е болнав, раздразнителен, кисел, но е някак си като го видях, си казах, това е моето куче. И тогава съпругът ми каза: „Ти си луда, имаме вече две кучета и котарак, защо ни е още едно куче?“. И аз му казах: „Ама това е едно кифленско кученце и аз цял живот съм искала да съм кифла и да имам такова малко кученце, да си го нося в чантичка и ето сега ще съм една по-старичка кифла с едно по-старичко куче“. Вкъщи сега живеем пет души и имаме пет животни и мисля с това да приключим“, разказва Мария.

Категорична е, че за да имаш приятел за цял живот, е необходимо да подхождаш с обич и отговорност към домашния си любимец: „Ако ситуацията е такава, че децата искат, а родителите не са сигурни, не е добре да го правиш, ако си под такъв натиск, защото голяма част от животинките, които после се озовават на улицата, са точно по този начин. Някой се е радвал, мечтал е, искал е и мама и татко са склонили и после в един момент грижите идват в повече и животинките си отиват. Хората с добри намерения го правят, но не си дават сметка, че едно дете, когато си родиш, то расте и идва един момент, когато става самостоятелно и повече не го е грижа за теб. С животното не е така – животинчето от момента, в който го вземеш, до последния си ден, е твоя грижа и това е нещо, за което трябва да си даваме сметка, когато го правим“.

За втора поредна година Мария Пеева ще бъде жури на конкурса за детска рисунка на bTV: „Тази година идеята много ми харесва, по-различна е, много оригинална, всичките рисунки са по тема от комикси по Зеленко на тема „Добрият пример“ и най-различни ситуации има и се вършат добри дела и дечицата трябва от тези комиксови истории да нарисуват картина. Много е трудно да си жури, защото ти искаш на всички да дадеш най-високата оценка и отгоре“, споделя Мария.

Всички малки художници до 13-годишна възраст могат да изпращат рисунките си за участие в конкурса на адрес dobriatprimer@btv.bg до 7 ноември. А петата част от комикса на Станислава Цалова, която има за цел да насърчи децата да се грижат за животните, вече е достъпна на сайта на „Добрият пример“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!