Поради пандемията от коронавирус тазгодишното издание на Световния ден на почистването и инициативата ни "Да изчистим България заедно", не се състоя в обичайния си вид. За сметка на това, bTV Media Group надгради усилията си и започна новия социално отговорен проект "Добрият пример". А един от фокусите му е битката със замърсяването на природата с цигарени фасове. Голямата цел в световен мащаб е да бъдат събрани над един милиард цигарени угарки по целия свят.

Снимка: btvnovinite.bg
За предприемача Цветозар Петков събирането на цигарени угарки се е превърнало в ежедневие, като приносът му за глобалната кауза е десетки цигарени угарки на ден.

„Аз събирам и показвам добрия пример, има къде, кутията е в Панчарево до стената и може всеки, който желае да си донесе цигарените фасове тук и така те ще бъдат рециклирани”, казва Петков.

Снимка: btvnovinite.bg

И въпреки че за България контейнерите за събиране на цигарени угарки са новост, Цветозар е оптимист, че с времето хората  ще се научат да изхвърлят фасовете си, където трябва.

Снимка: btvnovinite.bg

„Все повече хора започват да се превъзпитават и започват и това да правят, но разбира се пътят е дълъг и докато стигнем други общества в цял свят, за които това нещо е ежедневие, а за нас в България започва за пръв път да се прави“, казва Петков.

По традиция, жителите на Бургас са едни от най-дейните участници в кампанията "Да изчистим България заедно", а тази година отново поставиха рекорд по брой събрани цигарени угарки за 10 дни.

Снимка: btvnovinite.bg
В Бургас също има контейнер за цигарени фасове, намира се на площад  "Тройката". Ето до къде е пълен, бургазлии поставиха рекорд и показаха отговорност към природата, като подкрепиха глобалната кампания за събиране на 1 милиард цигарени фасове от природата в целия цвят.

Снимка: btvnovinite.bg

"За втора поредна години бургазлии поставят рекорд. Миналата година над 27 хиляди бургазлии се включиха в кампанията "Да изчистим България заедно", а тази година имаме събрани над 20 хиляди угарки от фасове в рамките на 10 дни, което безспорно е голям успех. Призовавам всички граждани да изхвърлят угарките и фасовете си разделно, за да запазим нашата планета едно по-чисто място, защото все пак ние живеем тук", казва Станислав Иванов, координатор на "Да изчистим България за-едно" за област Бургас.

Важно е да се знае, че контейнерите за цигарени угарки не са пепелници, в тях не трябва да се изхвърлят незагасени цигари.

А кампанията по събиране на цигарени фасове продължава, като освен в Панчарево и Бургас, специалните контейнери могат да бъдат открити още в Плевен- парк "Кайлъка", Еко къмпинг "Батак" и в центъра на София, пред сградата на bTV.

Новият социално отговорен проект „Добрият пример“ на bTV Media Group популяризира целогодишно инициативите, които доказват, че доброто се случва навсякъде около нас и има силата да променя света всеки ден, благодарение на всяко индивидуално усилие. Той е естествено продължение на емблематичната инициатива „Да изчистим България заедно“, като основният фокус отново е насочен върху личната отговорност - към природата и околните, и приноса в грижата за бъдещето и възпитанието на децата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!