„Имаме нужда от дългосрочни и големи цели. Навремето през 1990 г. имахме за цел НАТО и ЕС, вървяхме към хоризонта. За съжаление, откакто влязохме в ЕС нямаме голяма цел и ние от Атлантическия клуб искаме да възстановим посоката на България, а това се прави с големи цели“, отбеляза в предаването „Тази събота и неделя“ д-р Соломон Паси – президент на Атлантическия клуб.

В началото на седмицата Слави Трифонов представи проектокабинета на ИТН. Един от приоритетите, които това правителство ще се опита да реализира е България да стане член на Европейската космическа агенция и да изпратим мъж и жена, които да станат първите български астронавти в НАСА. „Изпитах удовлетворение, когато Слави Трифонов представи идеята България отново да погледне към космоса“, каза председателят на Атлантическия клуб.

„Не сме участвали в писането на програмата на проектокабинета на ИТН, но ако те наистина имат сериозно намерение да изпратят астронавт в космоса и да изградят българска аерокосмическа агенция, това е област, в която можем сериозно да ги подкрепим. Все пак Атлантическият клуб е написал първия закон за космическите индустрии в България“, посочи д-р Соломон Паси.

По повод на критиките на идеята и това, че тя стана обект на шеги, той отбеляза: „Щом ни се присмиват, значи сме на прав път. Светът не се движи от присмехулници, той се движи от лидери“.  

„Присмиваха ни се през 1990 г., когато казахме, че ще влизаме в НАТО. Присмиваха ни се когато казахме, че ще влизаме в ЕС. Присмиваха ни се през 1990-те години, когато казахме, че ще доведем папата в България да ни оневини за участието в атентата. Присмиваха ни се през 2008 г., когато казвахме, че ще направим общо зарядно устройство в ЕС“, отбеляза Соломон Паси.

Според д-р Соломон Паси първата конкретна стъпка за изпращане на наши астронавти в космоса е България да влезе в Европейската космическа агнеция. „Така както ние сме шестата в света космическа сила през 80-те години, третата в света страна, произвеждаща космически храни, така както сме държавата с най-много космонавти на глава от населението, днес сме почти единствената европейска държава, която няма право да изпрати космовати за Европейската космеческа агенция, защото не сме си платили таксата“, каза още д-р Соломон Паси.

В момента с космоса ставата интересни неща, посочи той и отбеляза три големи състезания.

„Първото отново е между САЩ и Русия – кой първи ще заснеме игрален филм на МКС. Засега Русия е с едни гърди напред. Втората голяма конкуренция е спечелена от Ричард Брансън – кой първи ще изкара космическите туристи в орбита. Третото голямо състезание е между Джеф Безос и Илън Мъск – единият праща сателити на около 400 км височина, а другият на около 900 км и този, който е отгоре се оплаква, че този отдолу ще му засенчва сигнала“, обясни д-р Соломон Паси.

Вижте за какво се карат американските бизнесмени, докато ние се караме кой колко е източил от ББР, добави той.

„Турция е решила да изпрати първия си човек на луната пред 2023 г. Пекин планира собствена космическа станция. 20 африкански държави имат космически програми, в това число Египет, Алжир, Нигерия, Гана. Разбирате ли какво означава Гана да има национална космическа програма, а България да няма“, попита Соломон Паси.

Вижте още във видеото