"Вярно ли е, че на Юпитер валят диаманти?" и "Как би летял папагалът ми на космическа станция без гравитация?" - това са част от въпросите, които български деца ще могат да зададат на двама астронавти от НАСА. Инициативата е по случай 30-годишнината на Атлантическия клуб в България. 

"Стремим се да вдъхновим младите да отправят погледа и мечтите си отвъд земната орбита и по този начин да отсеем най-интересните и нестандартни запитвания, които да излъчим по време на тази специална видеовръзка." - споделя Петър Бозаков, експерт програми и проекти на Атлантическия клуб.

Видеовръзката с астронавтите се осъществява с помощта на 30 неправителствени и други организации, както и с огромната подкрепа на НАСА, които я обезпечават технически.

Георги Генeв (12 г.), Иван Атанасов (12 г.) и Хана Панайотова (8 г.) вече са подготвени със своите въпроси. "Защо се смята, че на Марс е имало живот" е това, което Георги иска да попита. Най-малката участничка Хана желае да разбере как космическата станция избягва боклуците и стои толкова време в космоса, без да й свършва горивото. 

Видеосрещата с астронавтите е част от фестивала на науката "Ало, Космос, говори България".

Тя ще се осъществи на 26 юли в София Тех Парк. Въпроси от желаещите могат да се изпращат и по електронен път или да бъдат записани на място.