Трима от най-богатите в света вече са вперили поглед в Космоса. Това са милиардерите Джеф Безос, Ричард Брансън и Илън Мъск. Целта и на тримата е да поставят началото на космическия туризъм.

Джеф Безос планира през юли първия частен полет за 11 минути в открития Космос, а Илън Мъск смята да колонизира Марс.

Ричард Брансън обаче реши да се насочи към Луната със своите космически самолети.

"Неговата машина е полукосмически кораб, полусамолет, тя има крила. Тя не излита по традиционния начин като ракетите, излита от борда на самолет майка, който носи в себе си космическия кораб и на височина около 10 километра просто се пуска", казва астрофизикът Тихомир Димитров.

Според водещи издания в американската преса 300 хиляди долара ще струва полетът до Космоса, а да стъпим на Луната - 28 милиона долара. Цената до Марс пък е за космическите 55 милиона долара.

Откъде идва огромната разлика в цената на билетите?

"Космосът е само на около 100 км височина над нас и космическият кораб наистина ще има много кратък полет. Той ще се издигне от повърхността на Земята, ще отиде до около 100-тина километра, ще премине границата с Космоса, ще постои в безтегловност", обясни д-р Светослав Александров от Института за растения и генетика към БАН.

Плановете бяха първа в Космоса да излети ракетата на Безос - на 20 юли, но лидерското място зае Ричард Барсън, след като в неделя, заедно с още петима астронавти, се изкачи на 86 километра височина над пустинята в Ню Мексико и така успя да постави началото на космическия туризъм.

"Става въпрос за престиж. Ричард Брансън започна тестове много преди Джеф Безос. Той дори очакваше космическият му кораб да бъде готов още през 2009 г., но както винаги имаше съответните забавяния", добави астрофизикът Димитров.

Първите проекти за космически туризъм са само на американски компании, но свои мисии в Космоса тази година изпратиха Китай и Обединените арабски емирства.

"За Космоса няма държави. Когато погледнем от Международната космическа станция нашата Земя, долу не се вижда геополитическата карта, вижда се единствено Китайската стена от около 400 км височина. Така че Космосът най-вече обединява, не разделя", казва още той.

А кога ще можем да пътуваме до Луната и Марс? Учените са оптимисти и очакват това да се случи най-рано през 2026 г.