Милиардерът Ричард Брансън е сред шестимата пътници, които излетяха в първия тестов полет в Космоса от неговата компания "Върджин Галактик".

 

Брансън иска да тества полета за бъдещи клиенти, които се очакват от 2022 г. Около 600 души вече са закупили билети в диапазона от 200 000 до 250 000 долара.

Ракетата се издигна на височина от около 89 км от земната повърхност, като по този начин надвиши т. нар. "Линия на Карман" - според международната конвенция това е границата на Космоса. 

Двамата пилоти и четиримата пътници останаха в безтегловност за четири минути, преди да започнат спускането си обратно.

На 20 юли друг милиардер Джеф Безос ще изстреля своя космически кораб. "Блю Ориджин" ще осъществи това на годишнината от първото лунно кацане през 1969 г. Ракетата "Роки Шепърд" е кръстена на Алън Шепърд - първият американец в Космоса.

Снимка: Ройтерс

 

В резултат на паралелното развитие на компаниите и ожесточеното съперничество на двамата предприемачи, пътуванията бележат повратна точка в нововъзникващата индустрия на космически туризъм.

Въпреки че милиардерите са сред първите пътешественици, крайната им цел е да позволят на богати клиенти да се възхищават на Земята от Космоса със собствените си очи за няколко минути.

"Това е просто невероятно, прекрасно съвпадение, че излитаме горе в един и същ месец", каза Брансън в интервю за "Вашингтон пост", добавяйки, че решението му да премести полета на 11 юли не е, за да изпревари основателя на "Амазон".