Обяснимо е поскъпването на определени стоки в настоящата ситуация, заяви председателят на асоциация „Активни потребители" Богомил Николов в „Тази неделя“.

Николов даде пример с лимоните, чието търсене се е увеличило, защото всички ги ползват за чайове и средство за засилване на имунитета с витамин С. От друга страна имаме затруднено снабдяване, което е видно от опашките с камиони по границата, а това е вносен продукт и зависи от транспорта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Цените на стоките, с които се презапасявахме, са паднали по информация на Комисията за стокови борси и тържища“, отбеляза Николов и допълни, че това е нормално, защото например сме се запасили с варива за седмици напред и няма търсене.

Съвсем скоро светът ще се пренастрои и няма да има недостиг на дезинфектанти, смята Николов.

„Най-важното в тази ситуация е балансът на пазара. Трябва да предвидим има ли кризисни пазари и стоки, които ще изчезнат“, смята председателят на асоциация "Активни потребители", а това най-добре ще ни го кажат хората от съответните браншове.

Много хора се оплакват, че заради КПП-тата при областните градове не могат да отидат до своите стопанства и пропускат момента за сеитба на определени култури, които след това ще липсват на пазара. Подобна е ситуацията и във Великобритания, където вече са приели идеята, че тази година ягодите ще са дефицитни, каза Николов.

Някои сектори като туризма и въздушния транспорт са застрашени от фалит заради кризата. Компаниите в тези браншове не могат да върнат парите на всичките си клиенти накуп за отменените ваканции в настоящата ситуация.

Снимка: btvnovinite.bg

„Потребителите са в правото си да искат обратно парите си, но ние съзнаваме, че ако фалират тези компании, няма от кого да си получим парите“, заяви Николов.