Черно море е един от най-замърсените с пластмасови и микропластмасови отпадъци водни басейни в света, показа проучване на учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН.

Всяко лято морското дъно е покрито с бутилки, капачки и всякакви предмети за еднократна употреба. Точно затова стартира и кампания за почистване на един от черноморските райони - водите около остров „Св. Иван“ край Созопол.

Зад инициативата стоят две амбициозни жени – Ина Димитрова и Ива Йорданова.

За „Тази събота“ те обясниха, че в Черно море има два пъти повече пластмасови отпадъци, отколкото всяко друго море в Европа. По думите на Ина морето е видимо променено.

Снимка: btvnovinite.bg

„Още в началото на лятото, когато водата трябва да е бистра, отбелязвам голяма разлика във видимостта. Тя се влияе от планктона, а той се храни от различни мръсотии, които се изливат в морето“, обясни тя.

Лично тя избира „Св. Иван“, защото там е мястото ѝ за гмуркаме през лятото и наблюдава какъв е ефектът от хората, които посещават острова.

Целта на двете дами е да събудят у хората трансформация към ново съзнание да не се замърсява. За тях е важно посетителите на морето, да не бъдат просто консуматори, а съзнателни хора, които не замърсяват.

Сборният пункт е в Созопол на яхтеното пристанище. Кампанията е на 21 и 22 юни.

А кои са инициаторите?

Ина е втората жена в света, която се е гмуркала на дълбочина над 200 метра. Тя е технически водолаз, инструктор и ръководи най-голямото училище за скуба дайвинг в България. Завършила е изкуство и архитектура в Марсилия, Франция. Повече от 15 години изследва необятния подводен свят и не веднъж е част от кампании за опазването му. 

Снимка: btvnovinite.bg

През 2016г. заедно с Росен Желязков е част от основния изпълнител на арт инсталацията „Плаващите кейове“ на покойния Кристо и Жан-Клод в езерото Изео в Италия.

Ива е бивш председател на Комисията за българите в чужбина и бивш кандидат за евродепутат. Част от живота ѝ е свързана и с бившия министър на икономиката Божидар Лукарски, с който имат няколко години брак. Завършва бакалавър в „Бъркли“. Възпитаник е и на „Харвард“.

Снимка: btvnovinite.bg

Изкуството и музиката също винаги са съпътствали живота ѝ. През 2018 г. издава своя първи сингъл „Свобода“. От няколко години тренира и латино танци. А със салса се занимава професионално от две години.

Основател е на ателие за изкуства и е първата българка, която през януари 2020 г. се класира в топ 10 на световното състезание за социални латино танци „Уърлд Салса Съмит“.