Глобалната пандемия от новия коронавирус застигна и океаните – френска група за почистване на морското дъно алармира, че се наблюдава високо замърсяване с маски и ръкавици, които не се изхвърлят правилно, пише „Ройтерс“.

Водолази доброволци от асоциацията „Операция чисто море“ казват, че са започнали да намират маски и латексови ръкавици около френските брегове още преди месец.

„Това е нов тип замърсяване, досега не сме намирали маски и ръкавици“, коментира създателят на организацията Лорен Ломбард.

Според него основната причина е неправилното изхвърляне на предпазните средства. Откакто Франция отмени строгите карантинни мерки, хората започнаха да излизат от домовете си с лични предпазни средства, като много от маските и ръкавиците се хвърлят директно на улицата. „След това вали дъжд, който отмива тези боклуци в океана“, казва Ломбард.

Личните предпазни средства не са и 1% от трите тона боклуци, които организацията изчиства от океанското дъно от миналата година досега, но според Ломбард ситуацията само ще се влошава с разгръщането и продължителността на глобалната пандемия.

Заради замърсяването френският министър на околната среда промени глобите за неправилно изхвърляне на лични предпазни средства. Сега те са от 68 до 135 евро, като могат да достигнат и до 750 евро в зависимост от тежестта на престъплението.

Ломбард приветства мерките, но казва, че трябва да се следят от властите постоянно.

„Това, което искаме да кажем на всички е да си изхвърлят маските и ръкавиците в кошчетата за боклук. Толкова е лесно“, допълва той.