Изпращаме една шарена, бурна, „сглобяваща“ и „разглобяваща“ политическа година за България.

Какво се случи през 2023 г. у нас?

Годината започна с втори служебен кабинет на Гълъб Донев, но и с нова доза санкции по „Магнитски“. В списъка попаднаха имената на бившия финансов министър Владислав Горанов, бившия министър на енергетиката Румен Овчаров и председателя на движение „Русофили“ Николай Малинов.

Снимка: Редакторски екип

В началото на февруари удари последният звънец на 48-ото Народно събрание, а два месеца по-късно работа започна 49-тия парламент.

На 1 май беше извършен атентат срещу бившия вече главен прокурор Иван Гешев. Големите партии поискаха оставката му. Все пак месец по-късно Иван Гешев беше отстранен от поста си гласуване на Висшия съдебен съвет.

Снимка: Редакторски екип

Междувременно първият мандат за ГЕРБ не сработи. Вторият на ПП-ДБ успя да реализира кабинет, но отново с помощта на ГЕРБ. Така се роди пъврият в историята ни ротационен кабинет „Денков-Габриел“.

Снимка: Редакторски екип

Правителството изостри многократно тона с президента. Сред спорните линии беше изпращането на военна помощ за Украйна и решението да продадем реакторите на АЕЦ „Белене“.

Снимка: Редакторски екип

На визита у нас дойде самият президент на Украйна Володимир Зеленски и се срещна с правителството и част от партиите.

Снимка: Редакторски екип

Лятото беше белязано от убийството на Алексей Петров.

Снимка: Редакторски екип

Случаят отекна и в политиката. Появиха се твърдения, че Петров е спомогнал да се създаде правителството.

Снимка: Редакторски екип

В края на лятото санкционираният по „Магнитски“ бизнесмен Васил Божков се завърна от Дубай в България.

Снимка: Редакторски екип

През октомври минахме и през местни избори. Сблъсък за кмет на столицата с неочаквани кандидати. Всичко това придружено от няколко протеста - миньори и енергитици блокираха магистрали, а земеделци се обявиха срещу вноса на зърно от Украйна.

Снимка: Редакторски екип

Центърът на София пламна след недоволство на футболни фенове срещу ръководството на Български футболен съюз и принуди Борислав Михайлов да подаде оставка.

Снимка: Редакторски екип

В последният месец от годината се сбогувахме с паметника на Съветската армия. Защитниците на монумента блокираха за кратко работата на парламента, стигна се и до физическа саморазправа.

В крайна сметка работата беше свършена - изпращаме 2023 г. с нов държавен бюджет и нова Конституция.