„Това беше Европейският съвет на безпощадната откровеност”, заяви Зинаида Златанова в „Лице в Лице”.

Бившият представител на европейската комисия у нас и бивш вицепремиер и министър на правосъдието коментира в предаването заедно с изпълнителния директор на Европейския институт за стратегии и анализи Бранимир Ботев преговорите за висшите длъжности в Съюза.

Снимка: btvnovinite.bg

Три важни заключения могат да бъдат направените от случилото се, смята Златанова. Първо, партийният подход бе изоставен в полза на междуправителствения. Второ, големите държави взеха всички важни постове. Трето, дълго време Източна Европа е останала нечута и затова сега европейските лидери трябва да се съобразяват с новата вълна на управляващи като Орбан и другите членове на Вишеградската четворка.

Прагматичният подход е победил по време на преговорите, смята Ботев, според когото безспорният губещ в тази ситуация е Германия, а Макрон е големият победител, защото е успял да наложи своите кандидати в съюз с Вишеградската четворка и Испания, която заема нишата на Великобритания в ЕС.

Снимка: btvnovinite.bg

Общото между всички избрани на европостовете вчера е, че са християни и имат много деца, която е показателно за ценностите, които защитават, каза Ботев.

Кристалина Георгиева бе издигната като кандидатура от Вишеградската четворка, за да блокират Тимерманс, убедена е Златанова и отбеляза факта, че самата Кристалина се е дистанцирала от България и не е търсила подкрепата на страната ни. 

Тимерманс е критикувал лидерите на Вишеградската четворка за проблемите с медиите и свободите в техните страни и затова те са искали да го отстранят, смята Златанова.

Няма да се промени ситуацията с България и влизането ѝ в Шенген, защото това не е въпрос на политически „алъш вериш”, а на работа, убеден е Златанов.

Политическото господство на ЕНП е приключило и партията ще трябва да се отбранява от коалицията център ляво, която видяхме да се оформя в ЕС, смята експертът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!