Журналист застава начело на Европейския парламент. През следващите две години и половина италианецът Давид Сасоли ще бъде на председателското място в парламента.

Той беше издигнат от групата на европейските социалисти и на втория вот успя да събере най-много гласове сред общо четирима кандидати.

Българският евродепутат и лидер на ПЕС Сергей Станишев е отказал да бъде номиниран за поста.

Евродепутатите коментираха, че гласуването днес е било вид отхвърляне, а не вот в подкрепа. Отхвърляне и бунт срещу сделката, предложена вчера от Европейския  съвет за ръководните постове в евроинституциите. Много депутати открито коментират усещането си, че е имало опит да им се наложи външна политическа воля.

Италианецът Антонио Таяни, до днес председател на Европейския парламент, отстъпва мястото си на друг италианец. 63-годишният Давид-Мария Сасоли е бивш журналист от Флоренция. Занимавал се е с разследвания на мафията. Спечели вота още на втори тур и си осигури председателското място на първата половина от мандата.

Снимка: btvnovinite.bg

"В идеологиите пропълзява вирус, който може да доведе до разрушителни конфликти. Колеги, трябва ни политика, трябват ни европейски политически партии, които отстояват европейската демокрация, както и нови инструменти, защото това, което имаме в момента не е достатъчно", заяви Сасоли.  

Шефът на ПЕС Сергей Станишев още снощи е пожелал да не се обсъжда негова номинация, въпреки че беше част от пакета, предложен от Европейския съвет. Причината – самият той не подкрепя начина, по който евролидерите отхвърлиха принципа на водещите кандидати на политическите сили.

Снимка: btvnovinite.bg

"Номинирането ми и участието ми в тази надпревара би била политически знак, че ние приемаме тази сделка безрезервно. Защото, когато изваждаш президента на своята политическа сила, даваш този знак. Затова помолих председателя на групата да не разглеждат моята кандидатура. Въпреки, че разбираме, че щях да бъда избран", посочва Сергей Станишев.

Страсбург прие с известно напрежение предложения пакет от Брюксел и демонстрира независимост. 

Според Андрей Ковачев от ГЕРБ/ЕНП този вот е свободен, независещ от някакви други уговорки на други институции. "И затова очакваме пък във втората половина на мандата, нашите колеги от социалистите и от "Реню Юроп" да подкрепят кандидат на ЕНП за председател на Европейския парламент", посочи още евродепутатът и зам.-председател на групата на народната партия.

Двата мандата продължават по две години и половина.

След около 10 дни ще стане ясно дали все още се усеща напрежение между Парламента и Съвета. На 15 юли в Страсбург депутатите ще гласуват предложението на евролидерите за председател на Комисията – германката Урсула фон дер Лайен.