Италианецът Давид-Мария Сасоли беше избран за председател на Европейския парламент. Той беше предложен от социалистите и демократите, след като лидерът на ПЕС Сергей Станишев се отказа от номинацията.

Евродеупутатите избраха Сасоли от втория опит, след като при първия тур на гласуване не му достигнаха по-малко от 10 гласа, за да заеме поста.

Социалистът ще бъде председател на Европарламента през следващите две години и половина.

Снощи беше предложено за половин мандат на поста председател на Европейския парламент да седне социалист от Източна или Централна Европа, а втората половина – член на ЕНП.

Сасоли е на 63 години, роден е във Флоренция, а по професия е журналист. Той е част е от групата на европейските социалисти в ЕП повече от десетилетие, като през последните пет той беше един от 14-те заместник-председатели.

Снимка: Reuters

За втори пореден мандат Европарламентът ще бъде ръководен от бивш италиански телевизионен водещ, досегашният председател на институцията Антонио Таяни също започва кариерата си от медиите.

„На плещите ни лежи голяма отговорност, трябва да възобновим процеса на сближаване, да отчитаме нуждите на гражданите. Постигнахме добър резултат, макар да искахме още повече”, бяха първите думи на Сасоли, като той допълни, че ЕП има нужда от ново мислене, мъдрост и смелост.

Останалите кандидати за поста бяха Ска Келер от Европейски свободен алианс, Сира Рего от Обединената левица и Ян Захрадил от Алианса на консерваторите и реформистите в Европа.