Напрегнати часове за Европа - този път в Страсбург. Eвропарламентът избира новия си председател. Четирима политици официално се борят за позицията.

Снимка: btvnovinite.bg

Социалистите и демократите предложиха италианеца Давид-Мария Сасоли, след като Сергей Станишев се отказа от номинацията. Останалите кандидати са Ска Келер от Европейски свободен алианс, Сира Рего от Обединената левица и Ян Захрадил от Алианса на консерваторите и реформистите в Европа.

Сред обявените четирима кандидати обаче не фигурира представител например на ЕНП – най-голямата политическа сила в парламента.

Лидерът на ПЕС твърди, че още снощи е взел решение за поиска кандидатурата му да не бъде обсъждана, заради крайно разединение сред социалистите относно предложения пакет от Евросъвета за ръководните постове в Съюза. Той фигурираше в него.

Снимка: btvnovinite.bg

В декларация Станишев заявява, че за него това е било голяма чест и допълва:

„Но кандидатурата ми като президент на ПЕС е обвързваща за политическото семейство и парламентарната група по отношение на постигнатия пакет. Моето участие в състезанието щеше да послужи като печат на взетите решения. Ето защо вчера се обърнах към председателя на групата на социалистите Ираче Гарсия да не разглежда моята номинация”, пише лидерът на социалистите.

Снимка: btvnovinite.bg

Депутатите от българския парламент се въздържат от коментар по темата. Те обявиха, че ще се изкажат, когато бъдат окончателно гласувани.

Гласуването вече започна в пленарната зала. При първия вот на евродепутатите нямаше мнозинство за определен кандидат. По-малко от 10 гласа не стигнаха на италианеца Давид-Мария Сасоли да заеме поста.

За следващия тур не бяха предложени нови кандидати, въпреки че правилникът го позволява. Ако след три тура няма избран председател, в четвъртия на балотаж отиват само първите двама от предишния.