Президентът на ПЕС Сергей Станишев се отказва от номинацията за председател на Европейския парламент. Това става ясно от съобщение до медиите, изпратено от лидера на европейските социалисти.

Снощи беше предложено за половин мандат на поста председател на Европейския парламент да седне социалист от Източна или Централна Европа, а втората половина – член на ЕНП.

Станишев посочва още, че позицията председател на ЕП е една от 5-те ключови за ЕС и тя би била чест не само за него, но и за България. Въпреки това той се отказва от поста.

„Моето участие в състезанието щеше да послужи като печат на взетите решения.  Ето защо вчера се обърнах към председателя на групата на социалистите Ираче Гарсия, да не разглеждат моята номинация за президент на Европейския парламент. За мен на първо място винаги са били и остават интересите и единството на Социалистическото семейство и Голямата промяна в ЕС”, завява лидерът на ПЕС.

Социалистът допълва, че обсъждането на неговото име е признание за политическите му позиции и поведение през годините. В изявлението пише още, че ПЕС до последно са отстоявали кандидатурата на Франс Тимерманс за председател на ЕК и чувства разочарование, че за позицията е номинирана германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен.

„Не мога да не скрия моето разочарование, че голямата промяна в Европа, която можеше да се постигне с Франс Тимерманс начело на ЕК, се отлага. Това породи недоволство и в Групата на социалистите и демократите в ЕП по отношение на постигнатия в Брюксел пакет, както и сред повечето евродепутати. Логичен е въпросът защо издигаме кандидати и участваме в кампании, щом накрая някой друг взема решенията”, пише президентът на ПЕС.