След тридневни тежки преговори европейските лидери постигнаха консенсус по разпределението на висшите длъжности в ЕС. За поста на председател на Европейската комисия те се обединиха около кандидатурата на германския военен министър Урсула фон дер Лайен.

Има реален шанс тя да стане първата жена, оглавила Европейската комисия.

Подкрепата за фон дер Лайен като председател на ЕК е била единодушна, като само канцлерът Меркел се е въздръжала, защото кандидатката е германка, отбеляза българският премиер Бойко Борисов и допълни, че с германския военен министър се познават от много години и смята, че ще се справи добре на поста.

Урсула фон дер Лайен е родена на 8 октомври 1958 година. Тя говори свободно английски и френски език, но преживя трудни времена начело на министерството на отбраната на Германия - пост, който заема от 2013 г., предаде Ройтерс.

Мандатът й бе белязан от скандали за присъждане на договори за обществени поръчки, от случаи на крайнодесен екстремизъм в германската армия, от критики за пропуските в бойната готовност на въоръжените сили и от сблъсъка между два бойни самолета "Юрофайтър" миналия месец, при който един пилот загина.

Фон дер Лайен влиза в политиката на 42 години след кариера в медицината. Тя е гинеколог и майка на 7 деца. Родена е в Белгия, живяла е във Великобритания и САЩ. През по-голямата част от живота си е заобиколена от политици. Баща й Ернст Албрехт е бил премиер на провинция Долна Саксония от 1976  до 1990 г.

Урсула фон дер Лайен е учила в Лондонското висше училище по икономика от 1977 до 1980 г., но под псевдонима Роуз Ладсън, защото се притеснявала, че може да бъде обект на атаки като дъщеря на влиятелен политик. После се захваща с медицина и завършва Хановерския медицински университет.

След най-дългия Европейски съвет предстои вот в Европарламента за най-високия пост в Съюза – председател на Комисията. Много критики обаче се отправят от Страсбург към кандидатурата на фон дер Лайен, така че предстои да видим дали кандидатът, който си избраха европейските лидери, е избираем и в Европейският парламент.

Ако предложението на лидерите бъде прието, Урсула фон дер Лайен ще е първата жена оглавила Европейската комисия.