След три дни тежки преговори между европейските лидери в Брюксел бе постигнат консенсус за висшите длъжности в Европейския съюз. Целта бе да се стигне до квалифицирано мнозинство за председатели на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент.

Днес бяха лансирани нови имена на политици за ръководството на ключовата Еврокомисия. След 24-часово прекъсване, европейските лидери се върнаха в Съвета, решени отново да отстояват интересите си и с умерен оптимизъм. Най-накрая се стигна до решение.

Председателят на ЕС Доналд Туск обяви четиримата кандидати за висшите постове в ЕС. Германският министър на отбраната Урсула Фон дер Лайен вероятно ще е новият председател на ЕК, а белгийският премиер Шарл Мишел ще оглави Европейският съвет.

Жозеп Борел е определен за върховен представител за външната политика, а Кристин Лагард - за ръководител на Европейската централна банка.

За председател на Европейския парламент се спряга и българско име – това на Сергей Станишев, но в комбинация с Манфред Вернер, с когото да си разделят по половин мандат.

Официално всички сценарии в ранния следобед изглеждаха възможни. Включително и този с участието на Кристалина Георгиева. Но много лидери не са забравили, че тя напусна Комисията заради Световната банка. Това потвърди и българският премиер Бойко Борисов.

Според нашия премиер консолидирането около кандидатурата на Мишел за председател на Европейския съвет е голяма победа, тъй като той е приятел на нашата страна, а постът остава в ЕНП.

Подкрепата за фон дер Лайен като кандидат за председател на ЕК е била единодушна, като само канцлерът Меркел се е въздръжала, защото кандидатката е германка, отбеляза българският премиер Бойко Борисов и допълни, че с германския военен министър се познават от много години и смята, че ще се справи добре на поста.

От всички лидери днес се очаква да отстъпят, за да се стигне до компромис, предупреди още на влизане в Съвета германският канцлер Ангела Меркел.

Съветът обаче закъсня с 5 часа и половина. Според източници от делегациите, близки до преговорите, евролидерите са правили схеми с цветни моливи. Инцитивата е била на френския президент Еманюел Макрон.

След най-дългия Европейски съвет предстои вот в Европарламента за най-високия пост в Съюза – председател на Комисията.

Много критики обаче се отправят от Страсбург към кандидатурата на фон дер Лайен, така че предстои да видим дали кандидатът, който си избраха европейските лидери, е избираем и в Европарламента.