След прекъсване на преговорите за цяло денонощие, днес европейските лидери се върнаха в сградата на Съвета с умерен оптимизъм. Всичко изглеждаше все още възможно, нито един от обсъжданите досега кандидати не беше изключен. Всяка информация за момента е само спекулация.

Говори се, че белгийският премиер Шарл Мишел може да поеме Европейският съвет. Кристалина Георгиева също продължава да е в списъка, потвърди българският премиер Бойко Борисов. Добави, обаче, че много лидери са против нея, заради преминаването й в Световната банка.

„Кристалина Георгиева е изключително добре подготвена. Въпросът е, че трябва да се намерят достатъчно гласове да я подкрепят. От няколко държави тя има, а разбира се има и моята подкрепа”, заяви премиерът Бойко Борисов, според когото „би било изключително престижно за България за заеме този пост”.

От всички лидери днес се очаква да отстъпят, за да се стигне до компромис. За това призова германският канцлер Ангела Меркел.

Брюксел днес гледа и към Страсбург, където тази сутрин се откри първата пленарна сесия на новия Европейски парламент. Българският премиер коментира жеста на евроскептично настроените депутати, които отказаха да станат от местата си по време на химна на Европа или обърнаха гръб.

„Защо отиваш там? Можеш да отидеш в Съветския съюз, в Китай, в Индия и там да станеш депутат като ти харесва повече. Отиваш и обръщаш гръб - не го разбирам. По-добро място от Европа няма”, заяви Борисов.

Европейският парламент ще избере своя председател утре.